avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lege care obliga proprietarul unui apartament sa-si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lege care obliga proprietarul unui apartament sa-si repare tevile daca pun in pericol alt apartament

Bună ziua,
Sunt proprietar al unui apartament într-un bloc de locuințe din Cluj-Napoca, constituit ca Asociație de Proprietari. Blocul de locuințe este unul vechi (anul construirii aprox. 1970) și ca urmare acolo unde nu s-au făcut reparații capitale țevile sunt cam mâncate de vreme. Scurgerea (sifonul de pardoseală) de la baia apartamentului de deasupra este parțial amplasată în tavanul apartamentului meu. În iarna aceasta am observat că este extrem de crăpată și pe cale de a ceda. Am încercat să discut cu proprietarii apartamentului în luna decembrie și să îi rog să-și repare țeava înainte de a mă inunda și a-mi distruge apartamentul. Nu am prea avut succes, oamenii nefiind de acord nici măcar cu faptul că e obligația lor să facă acest lucru. Nu am să intru în detalii dar îmi este clar din nivelul discuțiilor avute că nu vor repara nimic în timp ce eu nu am de gând să stau și să aștept ziua în care mă voi întoarce acasă și voi avea apartamentul inundat și nu mai vreau să plătesc nici asigurări suplimentare pentru apartamentul meu ca să pot repara ceea ce distrug alții. Doresc să știu care este forma legală prin care îi pot obliga să-și repare țeava de scurgere chiar dacă încă nu a produs pagube. Îi pot da în judecată? Sau poate Asociația de Proprietari să îl oblige cumva?
Vă mulțumesc anticipat și vă doresc o zi frumoasă
CK

Incercati sa lecturati Legea 230/2007 - privind as. proprietari, precum si HG 1588/2007 - care sun Normele de aplicare a L 230.
O sa gasiti acolo o multime de obligatii ale proprietarilor printre care si obligatia de a-si repara defectiunile instalatiilor, a peretilor, balcoanelor, etc.

Fiind administrator la o as. de locatari, ne lovim frecvent de asemenea intamplari. Adevarul este ca asociatia nu prea are parghii de a obliga un proprietar sa-si repare - iata, cum ziceti dvs., sa-si repare sifonul din pardoseala. Asociatia se poate implica doar pe reparatiile de pe partile comune, insa avand in vedere ”influenta” pe care o are presedintele sau administratorul as. prop., poate sa-l determine pe cetatean sa-si repare de buna-voie instalatia.
Eu am inteles perfect despre ce este vorba si daca acel sifon de pardoseala a ținut 40-45 de ani, ar fi cazul sa i se faca o reparatie capitala - dar trebuie sa fie intelegere din partea lui.
Vreau sa va spun ca la un moment dat niste vecini de-ai nostri - aflati fix in situatia dvs. au colaborat si au facut o lucrare excelenta. Daca lucrarea nu este de calitate, mai bine nu o faci!
Acum sunt pe piata materiale de foarte buna calitate si se pot efectua reparatii durabile.
Vecinul dvs. nu vrea sa-si deranjeze gresia din baie, pentru ca o buna reparatie presupune sacrificarea unei mici portiuni din zona sifonului si doar daca da dovada de intelegere puteti face ceva bun.
Sigur ca in conditiile in care nu vrea sa-si faca reparatia, singura cale ramane rezolvarea in instanta... Bun, o sa va balacariti in instanta, timp pierdut, stres cat incape, legea il va obliga sa-si faca reparatia, ala o face de mantuiala, asa de-a dracu si iar si iar, o luati de la capat.
In locul dvs. i-as propune sa suportati dvs. costul lucrarii, cu conditia de a va aduce dvs. un mester adevarat si care sa foloseasca materiale si piese de schimb de calitate.
Pentru un mester bun, un reparatia unui sifon nu trebuie sa fie o problema serioasa, insa vecinul dvs. trebuie sa colaboreze.
Va doresc mult succes si poate ne povestiti cum ati finalizat lucrarea!
Dar, daca totusi vreti sa nu aveti paguba mai mare si dureri de cap inutile, va sugerez sa suportati dv. costurile acestei lucrari care nu pot fi prea mari.
Cred ca in aceste cazuri e bine sa avem o gandire economica mai degraba decat o batalie a orgoliilor.


Mulțumesc pentru extrasele de articole. Acum mi-e un mai clar că se poate totuși face ceva. Sunt inginer constructor de meserie ca urmare am habar de ce implică lucrarea și într-adevăr nu costă o avere. Dar pe lângă faptul că principial m-am săturat să plătesc pentru alții (de ex. anul trecut vecinul de la 10, eu stau la 5, ne-a inundat pe toți până în beci și nici măcar nu a venit să spună "îmi pare rău, vă rog să mă scuzați" - mi-am reparat baia pe propria asigurare), vecinul nu este absolut deloc cooperant. Are gura mare și susține că nu e treaba lui, că țeava e la mine în apartament și să mă plâng atunci când va curge apa. Din punctul lui de vedere pretențiile mele de ași repare țeava sunt ABERANTE și EXORBITANTE (cuvintele îi aparțin)... Deci din păcate nu cred că mă voi putea înțelege "omenește" cu el...

Adam Grecu a scris:


Eu am inteles perfect despre ce este vorba si daca acel sifon de pardoseala a ținut 40-45 de ani, ar fi cazul sa i se faca o reparatie capitala - dar trebuie sa fie intelegere din partea lui.
Vreau sa va spun ca la un moment dat niste vecini de-ai nostri - aflati fix in situatia dvs. au colaborat si au facut o lucrare excelenta. Daca lucrarea nu este de calitate, mai bine nu o faci!



Mulțumesc pentru răspuns. Așa am încercat și eu până acum, să ne înțelegem și să rezolvăm problema în mod civilizat înainte de a exista cheltuieli mai mari... dar din păcate nu este genul de om cu care să poți să te înțelegi (a se vedea mesaj anterior). Când mi-am făcut și eu reparațiile capitale în apartament acum vreo 10 ani, am provocat și eu fără să vreau pagube vecinului de dedesubt. Mi-am cerut scuze, vecinul a înțeles și a fost cooperant. Meșterul meu a coborât și la el apoi și pe cheltuiala mea a reparat stricăciunile. Din păcate însă în acest caz nu cred că voi ajunge la vreun rezultat amiabil cu el. Chiar dacă aș trece suporta eu cheltuielile nu cred că va fi cooperant pentru că așa cum ați intuit nu are CHEF (exprimarea lui) să-și deranjeze gresia din baie. Asta e motivul pentru care mă interesam dacă cumva îl pot obliga în instanță. Probabil, oricât de tare îmi displace ideea, asta voi fi nevoită să fac. Fiind de meserie am să încerc să obțin în final o lucrare de calitate, deși sunt sigură că nici asta nu va fi ușor - e o lucrare nu complicată dar delicată dpdv al hidroizolării, care trebuie făcută din apartamentul lui unde sunt sigură că nu voi avea acces.
Daca sunteti de meserie faceti o lucrare in asa fel incat sa vina vecinul de deasupra la dvs, adica lucrati de jos in sus si ii obturati scurgerea.
Apoi asteptati reavctia vecinului. ;)
Preventiv nu puteți acționa pe nimeni in instanta pentru un fapt ce credeți că de va întâmpla la un moment dat intrun viitor incert.
În cazul în care nu apelați la asigurator, faceți reparația pe cheltuiala dvs. și apoi il dați în judecată să vă recuperati prejudiciul.
Și gata!
Până la momentul de față, nu s-a produs nici un prejudiciu material nimănui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Urgent inundatie, responsabilitate admin sau privata vivi23ro vivi23ro Buna ziua, De o saptamana sunt inundat. De la scurgerea din bucataria vecinei de deasupra ,teava de scurgere merge prin tavanul meu (nu este la vedere, este ... (vezi toată discuția)
Inundatie baie apartament LARRY32 LARRY32 Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat urgent!!! Anul trecut prin noiembrie-decembrie vecina de la apartamentul de sub mine a venit spunandu-mi ca am ... (vezi toată discuția)