avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in perioada de proba de 90 de zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in perioada de proba de 90 de zile

Buna ziua,

Firma la care lucrez doreste sa ma concedieze, desi eu am probleme de sanatate, si sunt acasa in concediu medical. De asemenea am bilet de internare pentru spital. Pot sa ma concedieze in timp ce eu sunt internata in spital? Trebuie sa ma asigur ca pentru zilele de internare, pot obtine concediu medical?. Pot sa ma dea in judecata si ai aiba castig de cauza?

Multumesc mult de tot pentru raspuns prompt,
Ioana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 15 Mai 2017
1. Concedierea este o situatie , iar incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba este o alta situatie.

2. Concedierea nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii.

Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In speta, numai pentru pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii, puteti fi concediata in timpul concediului medical.
La revenirea din concediu medical exista posibilitatea concedierii dvs.

3. Codul Muncii nu se face nicio referire la interzicerea incetarii raportului de munca in baza art.31 alin.3 C.mun. in situatia existentei unui concediu medical .. posibil ca aceasta situatie sa intre sub incidenta acestui articol.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc din suflet pentru ajutor!
Trag urmatoarele concluzii, va rog corectati-ma:
1. angajatorul nu poate incheia contractul in perioada de proba daca angajatul este in concediu medical
2, angajatorul trebuie sa trimita o notificare scrisa, si nu doar informare orala catre angajat.
3. angajatorul are obligatia sa elibereze adeverinta de salariat si dovada de asigurat pe perioada concediului medical catre angajat
4. angajatorul are dreptul sa incheie contractul in perioada de proba prin notificare scrisa, la terminarea concediului medical.

Va multumesc mult de tot pentru raspuns!!
Pct. 2 si 3 sunt corecte.

Pct. 1 si 4 sunt discutabile. Astfel :
- pentru pct.1 reiterez raspunsul meu : Codul Muncii nu se face nicio referire la interzicerea incetarii raportului de munca in baza art.31 alin.3 C.mun. in situatia existentei unui concediu medical .. posibil ca aceasta situatie sa intre sub incidenta acestui articol.

- pentru pct.4 , angajatorul are dreptul sa incheie contractul in perioada de proba prin notificare scrisa, la terminarea concediului medical, numai daca data de sfarsit a concediului medical se afla inauntrul perioadei de proba.
Multumesc mult de tot de raspunsuri. Mi-este clar acum!
Am primit prin posta notificarea scrisa de la angajator inregistrata la biroul executorului judecatoresc care spune ca inceteaza in temeiul art 31 alin 3.
As vrea sa contest notificarea, dar 1. Nu stiu unde, la ce autoritate 2. Nu stiu in ce forma, model 3. Nu stiu daca voi avea castig de cauza.
Eu eram in concediu medical la momentul inregistrarii notificarii si primrii ei.
Asta e motivul pe care as dori sa il invoc.

Va multumesc din nou pentru ajutor!
Sunt foarte disperata, pentru ca e singura mea sursa de venit...

Alte discuții în legătură

Am fost internata in spital si acum sunt in concediu medical iar societatea unde lucrez a angajat o persoana in locul meu um1640 um1640 buna seara am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.am fost internata in spital si acum sunt in concediu medical iar societatea unde lucrez a angajat o ... (vezi toată discuția)
Itm vmarius30 vmarius30 Care sunt condițiile in care pot fi concediat de un angajator (ținând cont ca sunt in perioada de concediu ,iar eu nu mi-am depus demisia (vezi toată discuția)
Fiind in concediu medical patronul poate sa iti incheie contractul de muncĂ mariamoldoveanu mariamoldoveanu Buna ziua. Am inteĺes de LA colegele mele ca persoanele care sunt CONCEDIU MEDICAL LI SE INCHEIE IE CONTRACTUL DE MUNCA . EXISTĂ POSIBILITATEA CA UN ... (vezi toată discuția)