In 17 februarie anul acesta mi s-a suspendat permisul de conducere pentru consum de alcool . A avut loc un proces iar sentinta a fost suspendarea permisului pe 2 ani ,amenda ... Se specifica in sentinta ca dupa cei doi ani de suspendare,trebuie sa dau examen aici in Norvegia sa imi redobandesc dreptul de a conduce.As vrea sa stiu daca permisul meu poate fi trimis in Romania sa mi-l pot recupera de acolo sau care sunt procedurile in aceasta situatie ? Nu vreau decat sa imi dobandesc permisul meu romanesc,nu vreau permis norvegian. Multumesc anticipat!
Permisul este romanesc sau a fost preschimbat in Norvegia?
Functie de alcoolemia avuta permisul romanesc se va suspenda si in RO sau se va anula in urma unei hotarari judecatoresti definitive.
Art 203-HG1391
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţa din România; b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvărşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvărşită legislaţia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unui certificat de deces.
-----------
Alin. (2) al art. 203 a fost modificat de pct. 26 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 480 din 10 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 454 din 24 iulie 2013.
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenta.
Art 114-OUG 195
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4) , art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) , art. 339 alin. (2) , (3) si (4) din Codul penal;
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.
f) permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, atunci cand acesta a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.
(2) Permisul de conducere se anuleaza si in cazul in care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.
Art. 336-NCP
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
Imi cer scuze ..dar am intrat mai tarziu .Alcoolemia a fost 0,79 in aerul expirat. Vreau sa stiu concret si pe intelesul meu ,fara articole , daca renunt la rezidenta in Norvegia si hotarasc sa parasesc tara , pentru totdeauna ,ce se intampla cu permisul meu? Am hotarat asta pentru ca pentru mine ,este mai important permisul decat rezidenta lor,si pentru a reintra in posesia lui eu trebuie sa astept doi ani (asta rezulta din sentinta procesului ) dupa care sa dau examen aici si teoretic si practic.Lucru care pentru mine este imposibil, pentru ca nu vorbesc norvegiana. Asa ca ,intreb, daca inchei orice activitate aici in Norvegia ,ce se intampla cu permisul meu .
Chiar daca renuntati la orice activitate in Norvegia permisul se va anula in Romania in baza sentitei judecatoresti de condamnare intrucat ati avut peste 0.8 in sange.
Veti putea obtine un nou permis dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare.