avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata timpului de muncă in cazul meu.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata timpului de muncă in cazul meu.

Buna!
Asi avea si eu o intrebare pe care va rog sa ma ajutati.
Suntem angajat la un EXCHANGE si lucram in 4 ture.12/24-12/48
In cazul nostru daca cineva dintre noi vrea sa mearga in concediu ,noi trebuie sa inlocuim colegul , si facem ture 12/24-12/24 pana cand revine din concediu.De multe ori asta inseamna ca iese mai mult de 48 de ore saptamanal.
Intrebarea mea e ca : 1- e legal treaba asta ca eu lucrez in cazul asta mai mult de 48 de ore pe saptamana?
2-cum se calculeaza salarul in cazul asta
3-daca pica si sarbatorile + veekendul cum ar trebui proceda ??
Va multumesc si astept raspunsul
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 15 Mai 2017
1. Conform art.114 alin.1 si 2 C.mun., "durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana".

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, referitor la plata orelor suplimentare festive..... dextercfr dextercfr As dori sa aflu ce anume prevede legislatia in vigoare, referitor la executarea OSF(ore suplimentare festive) si modul de plata a acestora. Mentionez ca, ... (vezi toată discuția)
angajatorul e obligat de lege sa plateasca in plus zilele de simbata si duminica ,daca s-a lucrat in aceste zile ? Nelu ciucurel Nelu ciucurel Am si eu o intrebare , unde lucrez eu se lucreaza in flux continuu in sistem ture 12/24/48 adica lucrezi 12ore si ai liber 24 dupa tura de zi si 48 ore dupa ... (vezi toată discuția)
Spor de weekend și zi libera legal Liliana33 Liliana33 Bună ziua! Lucrez în cadrul unei firme private care are activitate 7 zile din 7, astfel ca o săptămână sunt libera în weekend și următoarea lucrez în ... (vezi toată discuția)