avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... certificatul de nastere al copilului doar cu numele ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

certificatul de nastere al copilului doar cu numele mamei

Buna! In urma unor certuri cu partenerul de viata cu care trebuia sa ma si casatoresc, a considerat ca daca ma lasa insarcinata poate sa-si calmeze rabufnirea. Eu nu am stiut nimic si cand mi-am dat seama eram insarcinata in 6 saptamani. atunci a insistat sa fac avort pt ca el nu vrea copilul, dar nu am fost de acord. acum am 21 saptamani de sarcina si certurile sunt din ce in ce mai dese si urate. eu vreau sa ma despart de el, dar dupa ce nasc, nu vreau sa trec copilul pe numele lui nici macar sa apara in certificatul de nastere. Stiu ca nu va fi usor sa cresc copilul singura din indemnizatia de la stat, dar nu vreau ca acest copil sa creasca si sa vada cat de mult il uraste propriul tata. Intrebarea mea este daca legal pot sa-i refuz acest drept tatalui. acum pretinde ca il va ajuta cu tot ce e nevoie material. problema e ca nu-l vrea, nu-l iubeste... pur si simplu doar material, dar copilul va simti asta pe viitor, mai ales ca el mai are doi copii mai mari, pt care ar face orice. vreau doar sa-mi scutesc copilul de suferinta pe viitor. Am acest drept?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:29, 22 Septembrie 2009
Nu aveti acest drept. Tatal poate face o declaratie unilaterala de recunoastere a paternitatii la primarie, oficiul de stare civila, fara ca dumneavoastra sa va puteti opune acestei proceduri. Dumneavoastra puteti deschide actiune in justitie in contestarea paternitatii, insa, daca dumnealui este tatal biologic ar fi inutil.

Daca spuneti ca mai are doi copii pt. care ar face orice este previzibil ca va avea acelasi comportament si fata de copilul dumneavoastra comun. Eu nu vreau sa fac nici o consideratie partinitoare asupra acestui aspect, insa, ca o opinie personala, v-as sugera un pic de rabdare ca sa vedeti care este comportamentul lui in continuare inainte, in timpul si dupa nastere. In rest dumneavoastra cunoasteti mai bine situatia concreta si puteti astfel aprecia mai corect.
andreea10 a scris:

....... nu vreau sa trec copilul pe numele lui nici macar sa apara in certificatul de nastere. .....

In primul rand ati lua tatalui dreptul (daca doreste acest lucru) de a-si recunoste copilul.
In al doilea rand, dar inzecit mai grav, ar fi sa luati dreptul copilului de a fi recunoscut de tata, de a se bucura de un certificat de nastere complet si de a nu fi nevoit sa faca fata unor suspiciuni viitoare pe care Dv. nici macar nu le intrezariti in prezent.
Prietenul Dv. s-a jucat cu ideea si cu fapta de "uite sarcina, nu e sarcina", dar Dv. ati decis ca acea sarcina sa fie un copil. V-ati asumat o raspundere imensa pentru un copil pe care, din felul in care infatisati problema, nu sunt sigura ca nu il doriti, numai ca sa-i faceti in ciuda. Dar sa zicem ca n-ar fi asta adevarul si chiar va doriti acest copil.
In cazul acesta aveti datoria ca in primul rand sa asigurati copilului demnitatea de a avea o mama si-un tata (cel putin declarativ).
Ce veti face dupa nasterea copilului este evident o optiune personala in care, totusi, va trebui sa tineti cont si de interesul copilului de vreme ce l-ati adus pe lume.
Nu va suparati ca va spun, e doar impresia pe care mi-ati creat-o citind mesajul Dv. Sunteti prea tanara si ati vizionat prea multe telenovele.
Responsabilitatea fata de demnitatea si soarta unui copil pe care il doriti este cat se poate de reala si nu am indoieli ca va fi si plina de probleme pe care va trebui sa le solutionati realist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complicat: nu vreau sa fiu tata anonim266 anonim266 Buna ziua, am 18 ani si recent am avut o prietena de 21 de ani care dupa 2 saptamani dupa ce ne-am depsartit..imi spune ca este insarcinata...s-a confirmat ca ... (vezi toată discuția)
Relație pasageră, urmată de o posibilă sarcină nedorită de partener și de hărțuire. cum poate evita tatăl să-și exercite drepturile și obligațiile de părinte? ContSters461809 ContSters461809 Salut, Am decis sa am o relatie cu o colega de munca, imediat dupa divortul meu. I-am zis ca incercam si vedem ce iese. Eu eram depresiv, mersesem la ... (vezi toată discuția)
Sarcina nedorita de tata dunncan dunncan Buna ziua , ce sa intampla in cazul unei sarcini survenite in urma unei aventuri sexuale , si madama respectiva vrea sa o duca mai departe desi eu nu sunt de ... (vezi toată discuția)