Ana M Eliade a scris:
Import marfuri din UE, furnizorul imi emite facturi in conditia de livrare CIF, transportul este in sarcina furnizorului. Transportul este asigurat de o societate din Romania care imi factureaza cu tva 19% transportul intracomunitar. Folosind structura de comisionar, refacturez transportul cu tva 19% catre furnizorul extern. Este corect sa refacturez cu tva sau trebuie sa refacturez fara tva deoarece transportul este o cheltuiala accesorie livrarii de marfa, iar furnizorul extern mi-a comunicat un cod valabil de tva?
Multumesc pentru raspunsuri,
Povestea este gresita din start. Partenerul UE daca a inscris conditia CIF pe factura si prin contract s-a stabilit ca transportul cade in sarcina sa, transportatorul in mod firesc ar trebui sa-i factureze acestuia. Chiar daca dvs platiti transportul, ulterior va puteti deconta cu furnizorul fara nici o problema.
Eu inteleg din ce ati facut dvs ca ati incercat sa reparati o greseala comerciala, sa-i zicem, colectand tva prin refacturarea transportului. Prin definitie un pret CIF cuprinde transportul. Ce va faceti daca vine cineva cu un alt punct de vedere si va spune urmatoareale lucruri: tva colecta inscris gresit pe factura dvs se plateste! si tva -ul din factura de cumparare nu este deductibil, nefiind o prestatie destinata dvs!
Problema este delicata, mai bine o ocoliti decat sa o purtati pe umeri. Sugestia mea este ca transportatorul sa storneze factura si s-o factureze catre beneficiarul de drept al prestatiei.
Succes!