avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... prescriptia comerciala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

prescriptia comerciala

creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care s-a aplicat prescriptia? cea a emiterii sau cea a scadentei?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Daniela1007 , utilizator 15:19, 4 Noiembrie 2009
stan petru-radu a scris:

Asa cum am spus, daca au trecut 3 ani fara intrerupere, atunci debitorul nu mai poate fi constrans din punct de vedere legal sa achite contravaloarea facturilor - daca insa exista relatii comerciale stranse intre creditor si debitor, poate se ajunge la o intelegere (debitorul poate plati si peste termen daca doreste acest lucru). Pe viitor, incercati sa fiti mai atent (3 ani este o perioada suficienta de recuperare a debitelor)...

cu alte cuvinte este imposibil sa mai recuperez aceste debite care au depasit 3 ani?
Notificarile sau chemarile la conciliere nu sunt modalitati de intrerupere a prescriptiei. Decretul 167/1958 prevede
Art. 16. - Prescripţia se întrerupe:
a) prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia.
În raporturile dintre organizaţiile socialiste, recunoaşterea nu întrerupe curgerea prescripţiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare în judecata ori de arbitrare, chiar dacă cererea a fost introdusă la o instanţa judecătorească, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act începător de executare.

Daca au trecut mai mult de 3 ani dreptul Dvs. de creanta nu mai poate fi valorificat printr-o actiune in instanta.
In situatia in care debitorul plateste benevol, el nu mai poate solicita restituirea sumei pentru ca este o plata datorata
Revin si eu la acest subiect cu o intrebare. Este relevant daca debitorul este persoana juridica romana sau persoana juridica straina? Regulile de prescriere sunt aceleasi sau trebuie avut si altceva in vedere? (stiu eu, reguli BNR... etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie de datorii Ioana_Probably Ioana_Probably buna ziua!as dori sa stiu care este termenul de prescriptie in relatiile comerciale (beneficiar-prestator de servicii) si in ce conditii???mentionez ca intre ... (vezi toată discuția)
Recuperatorii nu-mi dau pace carmen silva carmen silva buna ziua, problema mea este urmatoarea: parintii mei au decedat in martie2005. In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul ... (vezi toată discuția)
Prescriptie intrerupta de conciliere? robertsega32 robertsega32 Avem o factura neachitata emisa in 27 martie 2006. Intre noi si debitor au continuat sa exista raporturi comerciale intre timp, iar noi am incercat sa obtinem ... (vezi toată discuția)