Buna ziua,am strâns 150 foi cu cei 2% pentru nepoțica mea care are retard psihomotor și le-am dat asociației raza de speranța .Intre timp nepoțica mea a plecat in Spania la recuperare și asociația nu mai vrea sa ne deconteze nimic pentru acele foi pentru care ne-am zbătut .Ce pot sa fac din punct de vedere legal ?
Formularul de 2% nu are rubrica prin care contribuabilul sa aleaga o anumita destinatie, ca si program / proiect sau tip de activitate sau categorie de cheltuiala, deci el directioneaza acei 2% catre acel ONG in general. Cel mult daca acel ONG a facut campanie specifica solicitand public 2% si promitand sa ii utilizeze cu o anumita destinatie, si apoi dovedindu-se ca le-a dat alta destinatie, se pune problema daca ar putea face contribuabilul ceva pentru a revoca redirectarea in cauza.... Organizatiile care vor sa primeasca bani pt destinatii specifice, sa aiba tehnic contribuabilii cum sa dea sumelor anume destinatie, au ca solutie practica sa deschida si indice pentru 2% conturi bancare diferite pt fiecare proiect / activitate / categorie... Insa contribuabilul nu are un drept direct de control si nici nu poate dovedi ca statul chiar a virat acelui ONG acele sume de bani, pentru ca statul adesea "uita" sa faca redirectarile sau le face cu luni sau ani dupa termenul legal.... Deci e dificil sa controlezi daca au ajuns banii directionati de tine si ce anume a facut acel ONG cu ei... E discutabil daca ar fi valide contracte intre contribuabil si ONG de genul iti aduc x declaratii 2% si tu promiti ca faci cutare lucru cu acei bani, dat fiind ca sunt bani ai statului si ca e greu de facut verificari....