avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG-2%
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG-2%

Buna ziua!Care este procedura de urmat in cazul in care un ONG nu a incasat in 2013 2% de la MF?Multumes anticipat!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:51, 1 Mai 2014
Depuneti o solicitare catre cei de la finante semnata de catre presedintele ong prin care le solicitati informatii pentru aceasta problema. Pentru inceput mai verificati odata codul fiscal si contul bancar activ, sa nu fi fost acolo o problema.
Am facut verificarile,nu s-a strecurat nici o greseala de acest gen in cereri.Vom face solicitarea catre cei de la Finante.Multumim!
Problema este ca un ONG nu are niciun control direct asupra modului cum organele fiscale ii vireaza sau nu sumele directate catre el de catre contribuabili, si s-a intamplat foarte des ca fiscul sa vireze cu mare intarziere sau / si doar partial sau deloc acele sume, motivand ca de fapt nu a directionat nimeni in mod valabil sume.... A patit asta si organizatia in care activez eu, si uneori s-a rezolvat cu asemenea demersuri amiabile - rugat Finantele sa verifice daca nu cumva din eroare au "uitat" sa vireze sumele... Si cand totusi nu au virat, am putut sa ii fortam indirect sa vireze anumite sume doar pentru ca intamplator stiam cine a virat ( erau membri sau persoane apropiate acestora) si care au mers ele la organul fiscal unde au depus declaratia 230 sau 200 prin care directionasera sume, si lor Fiscul a fost obligat sa le dea socoteala si asa s-au descoperit "erorile" si au venit acei bani.... dar probabil ca doar de la cine am stiut noi sa mobilizam.... Circula zvonul ca statul, stiind ca ONG beneficiare nu au niciun mecanism functional de control cu privire la ce sume au fost directionate catre ele, in mod intentionat "uita" sa le vireze, practic deturneaza sumele, care ajung la buget sau, mai rau, sunt directionate abuziv la alte persoane juridice non-profit, stiind ca putini contribuabili au timpul si nervii sa mearga la organul fiscal sa se intereseze daca suma directionata de ei a si fost efectiv virata... mai ales daca acel ONG a primit de la acel organ fiscal o anumita suma, ca atunci aia pot pretinde ca ea continea banii de la el... doar cand de la acel organ fiscal nu a fost nimic directionat la acel ONG (ca acel ONG vede in cont de la ce organ fiscal ii vin bani) e sansa sa se dovedeasca faptul ca organul fiscal a "uitat" sa vireze suma.... ONG-urile au tot solicitat sa se instituie o anumita transparenta in acest sistem, dar autoritatile mentin opacitatea totala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu sunt virati cei 2% din venit catre ong-ul caruia i-au fost donati? MirelaAnykha MirelaAnykha Buna ziua. Detin un ONG si sotul meu a depus declaratia 230 de directionare 2% din venitul pe 2017 catre ONG-ul pe care il detin. Pana in acest moment banii cu ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac din punct de vedere legal? Anca312 Anca312 Buna ziua,am strâns 150 foi cu cei 2% pentru nepoțica mea care are retard psihomotor și le-am dat asociației raza de speranța .Intre timp nepoțica mea a ... (vezi toată discuția)
Directionare 2% pentru ong giuseppe07 giuseppe07 Pentru donatiile de 2% din impozitul pe salariu cei de la finate elibereaza extras de cont pentru a vizualiza de la cine au provenit donatiile ? (vezi toată discuția)