avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită LAMURIRE !!!- discernamant la incheierea contractelor ...
Discuție deschisă în Executare silită

LAMURIRE !!!- discernamant la incheierea contractelor de credit

Fratele meu a incheiat un contract de credit la distanta cu un IFN si ulterior nu a mai putut plati din motive obiective,ce mai ramasese de achitat. In cele din urma creanta a fost cesionata catre o firma specializata in recuperare credite si in baza unei hotarari judecatoresti s-a instituit poprire pe contul bancar unde incaseaza pensia si timp de cateva luni 1/3 din valoarea acestuia a fost virata in contul popritorului. Problema este ca fratele meu are grave probleme psihiatrice,fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida,deci lipsa discernamant,ceea ce inseamna ca nu poate fi responsabil pentru faptele sale si consecintele acestora,lucru atestat medical prin existenta deciziei de pensionare in acest caz si a certificatului de handicap cu gradul "accentuat". Dupa ceva timp,am reusit sa incheiem cu banca un act de "refuz la plata" si am reusit sa sa-i incasez pensia integral cu conditia ca luna de luna sa prezint functionarului bancar decizia de pensionare a fratelui meu. Am furnizat toate aceste informatii atat fimei creditoare,cat si firmei angajate de aceasta pt.recuperarea creditului,insa continua cu "presiunile" si se mentine masura de blocare a contului bancar. Ce se poate face legal pentru rezolvarea situatiei ? Multumesc ! X-(X-(X-(
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:29, 18 Mai 2017
Dacă este pensionat pe caz de boală, nu înseamnă că nu are discernământ și este iresponsabil.
La fel și diagnosticul de schizofrenie nu presupune iresponsabilitate mintală, și lipsă de discernământ.
Dacă a avut DISCERNĂMÂNT, sau nu a avut discernământ când a contractat creditul(creditele), poate stabili doar comisia de expertiză a IML (INSTITUTUL DE MEDICINĂ LEGALĂ).
IML este singura instituție medicală ale cărei expertize sunt recunoscute de către instanțele de judecată din România.
Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2017
Dapix, utilizator
Multumesc pt.raspuns ! ;)
Ajungeti la o intelegere cu creditorul pentru plata creditului. Nu va ajuta sa mergeti pe lipsa de discernamant ca veti pierde cu succes. Banii trebuie restituiti oricum.
Dat fiind problemele de sanatate mintala si precaritatea situatiei economice a fratelui meu,am solicitat restituirea banilor in rate lunare convenabile fara penalitati,insa am fost tratati cu refuz,asa ca nu au decat sa il actioneze in instanta si sa ceara expertiza IML-ului care sa constate lipsa lui de discernamant a fratelui meu la data semnarii contractului la distanta,ceea ce este evident si fara aceasta,insa e putin probabil sa o faca pentru un credit de numai 400 de lei. Cam asta este situatia...;)
Ce nu stiti dvs e ca va pot executa silit direct fara sa va dea in judecata ( prin poprirea pe pensia fratelui), adica nu au ei nevoie sa dovedeasca ca fratele a avut discernamant, ci e interesul dvs sa dovediti ca nu a avut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractor roman arestat in franta tgeorgescu tgeorgescu Un infractor roman, condamnat definitiv cu executare, a fost arestat in Franta in vederea extradarii in Romania. Dupa parerea mea este complet iresponsabil si ... (vezi toată discuția)
Alucare casatorie - bolnav schizofrenie paranoida niculaucarmen niculaucarmen in ce conditii se poate cere anularea casatoriei dintre doi soti in situatia in care reclamanta este tutorele paratului (paratul fiind diagnosticat cu ... (vezi toată discuția)
Discernamant svixer svixer Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ? La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)