Doresc câteva lămuriri cu privire la condițiile în care aș putea achita retroactiv contribuțiile la stat, in situația in care am lucrat ca profesor, iar ulterior am schimbat mai multe locuri de muncă, uneori fără contract legal, iar alteori fără ca angajatorul să își respecte obligațiile. Întrebările mele sunt:
1. Unde trebuie să merg să plătesc aceste contribuții? În localitatea de domiciliu sau la agențiile județene?
2. Pot fi penalizată pentru că nu mi-am achitat contribuțiile la timp?
3. Cum să calculez suma aproximativă pe care o am de plătit? (Menționez că in total sunt in jur de 2 ani și 6 luni fără contribuție)
4. Contribuția se poate plăti eșalonat sau trebuie sa achit toată suma?
1. Persoanele care încă n-au ieșit la pensie se mai pot adresa caselor teritoriale de pensii până la sfârșitul anului curent, pentru încheierea unui contract de asigurare socială completarea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiilor în sistemul public.
2. Plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date.
De exemplu, daca incheiati astăzi contractul de asigurare socială cu casa de pensii de la domiciliu/reședință puteti face plăți retroactive pentru perioade ce se întind cel mult până în mai 2012.
3. Pentru asigurarile de sanatate , mergeti la organul fiscal in a carui raza teritoriala conveti aveti domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiti efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu si depuneti formularul 604.