O doamna, nascuta in ianuarie 1958, asociat unic intr-o societate, si-a achitat contributiile de asigurari sociale in baza unei Declaratii de Asigurare incheiata in 2001. Pana in aprilie 2012 plata contributiei s-a facut la casieria Casei judetene de Pensii, iar din aprilie 2012 plata contributiei s-a facut la Trezorerie, conform indicatiilor primite de la Casa Judeteana de Pensii. Oricum, si inainte de aprilie 2012 exista posibilitatea de a se plati contributia la Trezorerie.
In luna iulie 2014, stiind ca indeplineste conditiile necesare pentru obtinerea pensiei anticipate, doamna s-a prezentat la Casa Judeteana de Pensii unde a aflat cu surprindere ca niciuna din platile efectuate la Trezorerie incepand din aprilie 2012 nu apare in evidentele Casei de Pensii si prin urmare perioada aceasta in care si-a platit lunar contributia nu este inclusa in stagiul de cotizare. Casa de Pensii sustine ca Finantele Publice/Trezoreria nu i-au virat sumele platite de doamna in ultimii 2 ani si doua luni.
Din cauza ca cei 2 ani si 2 luni nu se regasesc in perioada de cotizare, doamna nu mai indeplineste conditiile pentru a primi pensie anticipata, ci doar conditiile pentru pensie anticipata partial, cu penalizare de aprox. 36% (0,75%/luna, pentru aprox. 4 ani de anticipare). Precizez ca daca s-ar lua in calcul si cei 2 ani si 2 luni, perioada de cotizare ar fi de 39 de ani.
Deci in prezent situatia este urmatoarea:
- contributia doamnei pe o perioada de 2 ani si 2 luni (aprox. 6500 lei) se afla inca in contul Finantelor Publice
- Casa de Pensii sustine ca nu o poate primi si ca nu poate include retroactiv perioada de 2 an si 2 luni in stagiul de cotizare, pentru a se indeplini conditiile pentru obtinerea pensiei anticipate (nu doar partiale, cu penalizare). Astfel, doamna poate obtine doar pensie anticipata partiala, cu penalizare.
Doamna, deoarece si-a platit la timp contributia, considera ca nu este vinovata de situatia aceasta si doreste ca si perioada de 2 ani si 2 luni in care si-a platit contributia la Trezorerie sa fie luata de Casa de Pensii in seama, pentru acordarea pensiei anticipate, fara penalizare.
Precizez ca in toata aceasta perioada de 2 ani si 2 luni nici Finantele si nici Casa de Pensii nu au instiintat-o pe doamna despre existenta unor probleme cu incasarea contributiei. Doamna a aflat de aceste probleme doar cand s-a prezentat la Casa de Pensii pentru a aplica pentru pensie anticipata, avand convingerea ca indeplineste conditiile necesare.
Va rog sa spuneti ce trebuie sa faca doamna pentru a obtine pensie anticipata, fara penalizare.
Trebuie chemat in judecata Ministerul Finantelor si/sau Casa de Pensii? Ce trebuie cerut de la fiecare din aceste institutii?
Poate fi Ministerul Finantelor obligat ca pe langa restituirea sumelor incasate si netransmise Casei de Pensii, sa suporte si prejudiciul creat in cazul in care doamna nu va primi pensie anticipata ci doar anticipata partiala (penalizarea de aprox. 36%)?
Adresati-va anaf-ului printr-o adresa/cerere inregistrata, astepteti raspunsul lor motivat iar daca nu se reglementeaza situatia mergeti in contencios administrativ si anexati printre altele si raspunsul lor.