avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

buna ziua,am si eu o rugaminte.Tatal meu are 61 ani si o vechime totala in munca de 40 ani.as dori sa stiu daca si in ce conditii se poate pensiona anticipat si cat ar fi penalizarea in acest moment.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:54, 24 Iulie 2011
Se poate pensiona anticipat partial cu o penalizare de aprox.36% (depinde de cate luni mai are pana la implinirea varstei standard de 65 ani, penalizarea fiind 0,75 % pentru fiecare luna).
Din datele postate de dvs ar reiesi:
- se poate pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare fiind de 35 ani

- se poatea pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.

- se poate pensiona anticipat partial la virsta de 60 ani daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.
mystycum a scris:

buna ziua,am si eu o rugaminte.Tatal meu are 61 ani si o vechime totala in munca de 40 ani.as dori sa stiu daca si in ce conditii se poate pensiona anticipat si cat ar fi penalizarea in acest moment.Va multumesc!



Se poate pensiona anticipat peste 3 ani,fara penalizare,atunci stagiul dumnealui de cotizare va fi de 43 de ani si astfel va fi indeplinita si conditia de stagiu care se solicita pt. acest tip de pensie si anume35+8ani,conditia de varsta fiind indeplinita de la 60 de ani.

Se poate pensiona insa anticipat partial chiar acum,avand 61 de ani si 40 de ani vechime,dar dezavantajul va fi ca cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. ,asa incat in cazul tatalui dvs.pt. 48 luni(4ani pana la 65 de ani) va avea 0,36%diminuare.(48x0,75%)
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala catalinatravel2 catalinatravel2 1)Daca solicit pensie anticipata,imi va afecta aceasta pensie anticipata la calculul pensiei de varsta?adica va fi penalizata pentru ca am beneficiat de pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala - care este procentul de reducere a pensiei daca depasesti stagiul complet de cotizare? olymariana olymariana buna ziua. am un stadiu de cotizare de36 ani3 luni ,sint nascuta la 16 05 1956 si doresc sa depun actele pentru pensie anticipata s-au anticipata partial dar ... (vezi toată discuția)