avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventie privind consumuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventie privind consumuri

Buna ziua! ... venim si noi cu o intrebare , daca puteti sa ne dati cateva indicatii -POATE ESTE CINEVA CARE STIE SI NE POATE AJUTA. In ce conditii se incheie o conventie privind repartizarea cheltuielilor cu apa rece si cu serviciile de canalizare - singura proprietate comuna, cu o asociatie de proprietari cu personalitate jurudica - adica NOI , AP nr.82 - si una in curs de infiintare, atata timp cat coloana principala de apa si canalizare se foloseste si de catre blocurile care trebuie sa intre in a doua asociatie iar contractul de furnizare cu Acet-ul este incheiat pe A.P. 82 ... tin sa mentionez ca este vorba despre blocuri noi construite iar constructorul doreste infiintarea unei alte asociatii de proprietari in care sa treaca cele trei scari -ultimile construite- acestea fiind bransate la coloana principala de apa care apartine asociatiei noastre de proprietari. Sa fiu mai explicita: este un apometru general la intrare in cartierul cu pricina, pe care este incheiat si contractul de furnizare. De la acest apometru merg coloane cu apa la fiecare scara de bloc - 9 la numar , iar fiecare scara mai are cat un apometru pentru verificarea consumului scarii. In continuarea celor 9 scari, constructorul s-a mai racordat inca la 3 scari, fara sa ceara acordul asociatiei care are contract cu firma furnizoare , iar acum , dupa ce acestea sunt ridicate si trebuie date in folosinta proprietarilor , doreste sa semnam o conventie in care el sa achite doar consumul de apa inregistrat pe apometrul celor 3 scari care nu sunt arondate in asociatie, el avand posibilitatea sa-si faca un bransament separat direct din coloana furnizorului ! Va multumesc anticipat ! ( daca se doreste, pot atasa si modelul de conventie care ni s-a dat sa-l semnam dar sunt multe nereguli in el dupa parerea noastra, de aceea va solicitam informatii cu privire la acest subiect pentru ca nu ne-am mai confruntat cu asa ceva). Marti se intruneste comitetul pentru a discuta acest subiect, dar as dori ca pana atunci sa mai cer cateva pareri .
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2017
laurab82, utilizator
Cel mai recent răspuns: laurab82 , utilizator 15:12, 20 Mai 2017
Exista dispozitie expresa in HG nr 1588/2007
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) In situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) In situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz,cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.
Este vorba de de un alt tip de conventie, care probabil cuprinde procedura de urmat in cazul dvs.
Nu ar fi un impediment ca s-a bransat "in cascada" din cate inteleg, cu CONDITIA ca: furnizorul de apa sa agreeze in scris apometrele montate la cele trei scari, sa existe un control riguros al verificarii metrologice a contoarelor in perioada inscrisa in certificatul de conformitate metrologica initial, citirile sa se faca prin fotografiere, in aceasi zi cu citirea furnizorului la bransamentul principal, iar apoi ii veti refactura cantitatea citita (eventual si serviciile de citire, de calculare,de facturare, de evidenta, ca doar sunt servicii si acestea etc) prin diferenta fata de citirea anterioara si ii veti incasa in aceleasi conditii ca furnizorul de apa, numerar cf.legii (sub 5.000lei) sau prin virament.
Eventual ii negociati si un tarif pentru serviciile de citire, de calculare,de facturare, de evidenta, ca doar sunt servicii si acestea etc, pe care il adaugati distinct in factura.
Aveti , insa, grija sa ii prevedeti aceleasi obligatii si conditii de plata ca si furnizorul, inclusiv scadenta, penalitatile, masurile de intrerupere a furnizarii, ca daca nu plateste el, va taie si dvs. apa, ca doar sunteti in aceasi oala, din punctul de vedere al furnizorului.
Pentru dvs., bataia de cap este inevitabila intr-o astfel de cascada. Ar trebui sa nu permiteti un astfel de bransament, atat timp cat exista posibilitatea tehnica de furnizare separata, dar...investitorul a gasit cea mai ieftina solutie, tehnica si financiara si spera ca VETI INGHITI GALUSCA.
Ar trebui notificat furnizorului de apa, punctul de vedere al asociatiei.
Multumesc, urmeaza sa merg cat de curand la firma furnizoare si sa-i anunt in scris despre aceasta situatie... pentru ca verbal au fost informati si ni s-a transmis ca nu este corect sa se accepte o asemenea conventie...pt. ca , in situatia de fata constructorul ar avea doua aptiuni: una e sa-si faca bransament individual apoi sa-si definitiveze actele cu infiintarea unei noi asociatii sau doi, sa dea aceste blocuri care sunt deja bransate din coloana principala a asociatiei in administrarea asociatiei de proprietari activa si urmatoarele blocuri care urmeaza a fi construite sa le treaca direct in alta parte cu alte bransamente pentru asociatia noua !!!...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare apa rece SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Blocul meu are contor general de apa rece la 2 scari si am cerut sa avem fiecare scara cate un contor , pentru ca asa mi se pare normal, dar ... (vezi toată discuția)
Nu toți proprietarii sunt de acord cu montarea de apometre cu citire la distanță. cum se rezolvă această situație în mod legal? ivanvintilica ivanvintilica Daca intr-un bloc sunt proprietari nu sunt de acord cu montarea apometrelor cu citire la distanta, fata de majoritatea celorlalti, cum se rezolva aceasta ... (vezi toată discuția)
Diferenta contor, buna ziua, la factura de apa mi se adauga lunar ... genigeni genigeni diferenta contor, Buna ziua, la factura de apa mi se adauga lunar diferenta de contor desi am apometru in apartament...ex.luna asta 1 metru la care se adauga ... (vezi toată discuția)