Subiect: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Perioada de ucenicie constituie, în anumite condiţii, stagiu de cotizare
Potrivit unui comunicat aflat pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în şedinţa din 5 octombrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, a soluţionat un recurs în interesul legii, fiind pronunţată următoarea soluţie:
Decizia nr. 18 în dosarul nr. 7/2015
Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă:
În interpretarea şi aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) şi art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările şi modificările ulterioare, stabileşte că:
Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:
1. Anterior datei de 1 ianuarie 1949, va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;
2. Intre 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
3. După 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 octombrie 2015.
[ link extern ] ...
Decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. De la data publicării ei, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.
Cu alte cuvinte, nefiind un act normativ, adica nefiind data de legiuitor (Parlamentul), trebuie sa va adresati justitiei. Veti castiga si vi se va pune stagiu de cotizare.