avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Ce este de făcut atunci când executorul nu mai are ...
Discuție deschisă în Executare silită

Ce este de făcut atunci când executorul nu mai are ce face?

În urmă cu doi ani am câştigat un proces civil cu o editură. Hotărârea este definitivă şi executorie, editura fiind obligată să-mi restituie o sumă mare de bani pt neîndeplinirea serviciului prevăzut în contract.
Când li s-a comunicat Hotărârea, şi-au luat mobilierul şi angajaţii şi au dispărut, iar peste câteva luni şi-au deschis o altă firmă (a patra) cu acelaşi nume de editură.
Executorul mi-a spus că au pe urmele lor alţi doi executori şi că le sunt blocate conturile bancare.
Aşadar, se pare că acesta este un nărav al celor de la editură, de-a lăsa în urmă un şir de conturi blocate, de persoane înşelate, şi să deschidă altă şi altă firmă.
Stând cu Hotărârea judecătorească în mână, în care instanţa s-a pronunţat împotriva editurii, şi nu a administratorilor ei - care şi azi îşi văd liniştiţi şi zâmbitori de treburi, fac lansări de carte, chiar sponsorizează pe alţii - ce am eu de făcut în acest caz ca să-mi recuperez banii? Pot primi un sfat, vă rog?
Mulţumesc!
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2017
LiaV, utilizator
Pe acest forum sunt expuse o serie de cazuri asemanatoare cu al dvs (iar in practica, cu siguranta sunt mult mai multe), esenta fiind in principiu aceeasi, adica obligarea persoanei juridice fara sa fie implicata in solidar si persoana fizica raspunzatoare pentru indeplinirea acelei obligatii duce de cele mai multe ori la ineficacitatea titlului executoriu, adica exact ceea ce pățiți si dvs. Pe scurt, chiar daca va dau o veste proasta, adevarul este ca nu aveti ce face.
Daca nu exista bunuri mobile,imobile ,conturi bancare care sa poata fi poprite, sentinta respectiva nu poate sa fie pusa in executare.Practic nu aveti alta modalitate de recuperare a sumei respective.
si cum se poate face obligarea persoanei fizice din spatele persoanei juridice sa raspunda in fata acelei sentinte si executari ? Ca e absurd sa ramana situatia asa in aer... sau doar mie mi se pare?
Cum se poate face? Prin construirea din timp, inca de la debutul procesului civil, a unei actiuni judicioase si corespunzatoare scopului urmarit de partea interesata, impreuna cu juristul care stie si face si drege, etc. Actiunile in instanta sunt precum gloantele la vanatoare, adica unele ating tinta in plin, altele doar intr-un colț, iar altele sunt trase in vânt, adica în zadar, cam la asta se reduce povestea. NU de putine ori, vedem aici pe forum persoane care vor "un model de cerere" pentru ca au o problema de rezolvat in instanta sau cauta cu mare indarjire un anumit "articol de lege", crezand ca in aceea consta tot secretul, in model sau in articol. Iar consecintele apar ulterior (consecinte negative, zic).
inca o dovada ca legislatia are prea multe portite de scapare.

Alte discuții în legătură

Bună ziua dacă am câștigat un proces civil în care pârâtul ... omkkap omkkap Bună ziua Dacă am câștigat un proces civil în care pârâtul trebuie sa mi acorde o suma de bani, dar în decizia judecătorească nu este specificat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, se da urmatoarea speta, la data de xx.xx.xxx intre ... S.C PGH Enterprise Telecom S.R.L S.C PGH Enterprise Telecom S.R.L Buna ziua, Se da urmatoarea speta, La data de xx.xx.xxx intre 2 parti, una societate comerciala cealalta persoana fizica se incheie un contract de furnizare ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara koreh silvia koreh silvia Buna ziua! Am o intrebare la dumneavoastra.Fostul concubin are de platit la fetita pe care o avem impreuna 178 lei pensie alimentara in fiecare luna.Si-a dat ... (vezi toată discuția)