avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cercetare penala neconforma
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cercetare penala neconforma

buna ziua.
am a o problema ft delicata.prelevarea amprentelor relevante pentru instrumentarea cauzei de pe stalpul de curent si de cablul de curent electric se poate efecrua?
ne-au taiat cablul de curent electric de pe un santier. noi avem un suspect dar se pare ca organul de politie este pe partea lor. cum putem sa-l constrangem de organul de cercetare penala pentru prelevarea probelor fizice in acest caz amprente.si ce altceva trebuie depunem la politie in afara declaratiei date de muncitor? o plangere, dar impotriva cui depunem? si prejudiciul cauzat cum ramane cu ea, apropare 20.000 ron?
va rog din suflet sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: ContSters82972 , utilizator 16:50, 24 Septembrie 2009
Este comisa o fapta de distrugere cu AN (autori neidentificati), cu un prejudiciu de 20.000 Ron. Politia este obligata sa inregistreze plangerea dvs .sa inregistreze fapta in evidenta lucrarilor cu AN si sa efectueze cercetare la fata locului. NU se pot prevala urme /mprente papilare de pe cablu, dar sunt si alte activitati pe care le desfasoara.
Mai jos va redau prevederile Codului penal:

Art. 251 Distrugerea
(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia ori impiedicarea luarii masurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Distrugerea unui inscris sub semnatura privata, care apartine in tot sau in parte altei persoane si serveste la dovedirea unui drept de natura patrimoniala, daca prin aceasta s-a produs o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Daca fapta prevazuta in alin. (1) priveste bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun savarsita prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc, si daca este de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Dispozitiile prevazute in alin. (3) si (4) se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului.
(6) Pentru faptele prevazute in alin. (1) si (2) actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(7) Tentativa faptelor prevazute in alin. (3) si (4) se pedepseste .

Art. 252 Distrugerea calificata
(1) Daca faptele prevazute in art. 251 au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
(2) Dezastrul consta in distrugerea sau degradarea unor bunuri imobile, ori a unor lucrari, echipamente, instalatii sau componente ale acestora si care a avut ca urmare moartea sau vatamarea corporala a doua sau mai multor persoane .
Deci asa cum vedeti actiunea penala se pune in miscare la plngerea prealabila a persoanei. Nu mi-ati spus daca cablul electric a fost sau nu furat.
Deci, politia nu este vinovata, dar trebuie sa o sesizati scris cu plangerea penala.
MULT SUCCES!
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
ContSters74561, utilizator
Este adevarat, in situatia prezentata se poate concluziona savirsirea infractiuni de distrugere sub o forma anume...
Puteti depune plingere la organele de politie, pentru aceasta fapta, savirsita de AN si astfel organele de politie vor fi obligate sa faca cercetari.
Nu este posibila prelevarea de amprente de pe cablu...dar asa cum sa aratat mai sus sunt alte mijloace si metode pe care lucratori de politie le pot pune in aplicare pentru identificarea autorilor...
Formulati plangere penala impotriva persoanei pe care o suspectati, pentru distrugere,in conformitate cu disp.art.251 c.pen .Orice nereguli in efectuarea cercetarilor,le puteti sesiza in scris comandantului ofiterilor de politie care au facut cercetarile la fata locului sau procurorului care supravegheaza cauza.
Nu ezitati ca in astfel de situatii sai ii sesizati pe cei indrituiti de lege sa repuna lucrurile in normal
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator
cablul a fost furat. este necesar sa formulam o plangere? au luat declaratie de la seful de echipa in care dl relata intamplarile desfasurate.
acuma noi ca firma tr sa formulam o plangere impotriva cui? suspectului? sau pur si simplu o plangere impotriva nimanui? si daca a persoana suspecta formuleaza o plangere impotriva noastra ca noi am invinuit-o degeaba si el nu este vinovat, dupa aia o sa ceara si daune, daca politia este tot pe partea lui.. fiindca asta a fost o distrugere i ntentionata facuta de un vecin, caruia nu-i convine ca lanaga el se construieste un spital.
am gresit cabulul nu a fost furat, a fost numai taiat.
dar problema mea este ca neaparat trebuie sa formulam plangere sau declaratia sefului de echipa fiind de ajuns. pentru ca cand am observat fapta am sunat la 112 si o echipa avenit la fata locului, a luat niste probe o declaratie, ne a intrebat o posibila estimare a prejudiciului si atat. ne-au zis ca tinem legtura.

Alte discuții în legătură

Vandalizarea autoturismului hsimona hsimona va rog sa ma ajutati cu legi din ro care ma apara impotriva vandalizarii masinii de catre vecinii rau intentionati.au aruncat intentionat cu cani si borcane in ... (vezi toată discuția)
Acuzatia de distrugere norbert84 norbert84 Se poate actiona in judecata o persoana sub acuzatia de distrugere, in cazul in care a avariat 6 autoturisme aflate in parcare? Pe langa asta, autorul ... (vezi toată discuția)
Dosar penal in calitate de inculpat costy172 costy172 Ma aflam in timpul serviciului pe tramvai, la patrunderea in intersectie un autoturism m-a depasit pe partea dreapta si a intrat in fata tramvaiului oprind sa ... (vezi toată discuția)