avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie+Alocatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie+Alocatie

Buna ziua
Am nascut in 06.01.2017 si am depus pentru indemnizatie si alocatie. Nu am beneficiat deloc de concediul de maternitate fiindca nu am platit cei 0.85% la casa de sanatate,avand profesie liberala si nefiind obligata sa platesc. Din cate stiam , ar fi trebuit sa primesc indemnizatia incepand cu data nasterii, iar ei mi-au platit indemnizatia incepand cu a 43-a zi, iar alocatia incepand cu 01 februarie. Le-am trimis un email si mi-au raspuns ca doar taticii primesc indemnizatia incepand cu data nasterii copilului, iar alocatia se acorda incepand cu data de 01 a lunii urmatoare datei nasterii copilului. Va rog sa-mi spuneti daca e corect si daca nu este, va rog sa-mi spuneti articolul din legea pe care se bazeaza. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 23 Mai 2017
1. Privitor la alocatie au perfecta dreptate.
Legea 61/1993
art.6
...
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
....

2. Referitor la indemnizatia pentru cresterea copilului , nu au dreptate.
OUG 111/2010
art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
....

Asadar, legea nu refera exclusiv numai la tatici , ci mentioneaza: în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, .... Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). Asadare, prin interpretare nu se poate restrange aplicatia unui text care a fost formulat general; generalitatea formularii duce la generalitatea aplicarii.

3. Depuneti contestatie - daca mai sunteti in termen - la decizia de acordare a indemnizatiei pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie si indemnizatie Veva Veva Care este termenul de depunere al actelor pentru alocație, respectiv indemnizatie? Pentru indemnizatie, inafara de adeverinta de la Casa de Pensii, mai este ... (vezi toată discuția)
Concediul paternal + curs puericultura poate fi acordat fractionat ... dorini dorini Concediul paternal + curs puericultura poate fi acordat fractionat in primele 8 sapt de la nasterea copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie ingrijire copil contaama contaama Buna ziua, Ma puteti ajuta cu o informatie: am o salariata incadrata cu timp partial de 2 ore/zi, cu functia de baza la societate, fara sa mai beneficieze ... (vezi toată discuția)