avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate utilitati contorizate pt SC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate utilitati contorizate pt SC

Buna ziua,
Care sunt prevederile legii referitoare la consumul/cheltuielile utilitatilor pt soc. comerciale aflate pe spatiul comun ale unei asociatii de proprietari.
Sunt obligate aceste SC sa aibe contoare separate de apa,gaz,curent? Ce legislatie clarifica aceste aspecte.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dan_crihan , utilizator 23:32, 25 Mai 2017
HG nr 1588/2007
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.
(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.
(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).
(5) In situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.
(6) In situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz,cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.
Multumesc pt indicatii.
Voiam sa stiu daca exista o alta legislatie decat cea referitiare la asoc de proprietari care sa oblige SC sa-si monteze contoare de curent, gaz si apometre. Vorbesc de un caz in care niste SC nu au asa ceva montate pt ca nu vor, pt ca in blocul in care detin spatii inchiriate proportia de apartamente contorizate este de cca 50%,cealalta jumatate fiind la pausal. Aceste SC stiu situatia si se trec la pausal cu consumurile si am constatat ca sunt constante de la o luna la alta, la fel de la o societate la alta.
Multumesc
In mod normal trebuie sa aiba contracte separate la furnizorii de utilitati care au tarife diferentiate, pe tipuri de consumatori. Spre exemplu RADET-furnizor de caldura si apa calda. are tarif subventionat pentru spatiile cu destinatie locuinte si cu peste 40% mai mari pt. firme. La fel ENEL.
In spatiul comun de care este vorba, exista si gaz si apa rece/calda?
Exista Legea 121/2017, privind eficienta energetica si la Cap.V art.10(5) gasiti temeiul legal, dar un temei legal aveti sa emiteti o procedura privind inchiriere si folosirea spatiilor comune, in care sa prevedeti toate aspectele pe care le prevede legea sau care legea le lasa la latitudinea asociatiilor.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2017
dan_crihan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote de intretinere bodnar bodnar Buna ziua , Ma bucur nespus de mult ca am gasit acest forum , am si eu o problema si poate puteti sa ma ajutati . Intrebare : 1. o firma care isi desfasoara ... (vezi toată discuția)
Numar de persoane trecute la intretinere - punct de lucru bats bats Am un pct de lucru la parterul unui imobil Care este nr de persoane pe care trebuie sa-l inregistrez la asociatie avand in vedere ca toti angajatii mei sunt ... (vezi toată discuția)
Consumuri ar ac mdDentist mdDentist Factura de apa rece aduce si apa rece pentru apa calda. Si data citirii. Din cate stiu, apa calda o citeste RADET pentru ca au o cutie cu un giga-calorimetru ... (vezi toată discuția)