avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consumuri AR AC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consumuri AR AC

Factura de apa rece aduce si apa rece pentru apa calda. Si data citirii. Din cate stiu, apa calda o citeste RADET pentru ca au o cutie cu un giga-calorimetru si contoar de apa calda.

Am avut azi o discutie cu o doamna cenzor..care spunea sus si tare ca eu trebuie sa afisez ziua umatoarei citiri la avizier, asa cum e anuntata in factura..si atunci sa faca lumea citirea..ca altfel fraieresc bunii platnici. In primul rand sunt presedinte...si nu e treaba mea...apoi i-am spus ca pana sa vin eu..factura avea apa consumata pe o luna..si contoarele erau cu consumurile pe luna cealalta, deci 30 zile eroare. Acum de bine de rau sunt cu 1-3 zile pe langa citirea contoarelor care se face aleator intre 3-7 ale lunii...cu toate anunturile lor din factura.

Mai mult...daca vreau sa fiu sfant...i-am aratat si tot n-a inteles. Pe factura de apa...apa calda e defalcata intre scara si niste magazine..ce platesc caldura pentru incalzire separat la radet. Acolo se specifica si data citirii contoarului de apa calda (data care e precum a gigacalorimetrul de pe factura radet)..ca fiind ultima zi a lunii...precedente lunii in care se emite factura. De aici deduc ca radet citeste contoarul e apa calda la o data..si apanova apa rece la o alta data. Daca as vrea sa fiu sfant as pune oamenii sa citeasca apa calda in ultima zi..si apa rece cum zice apanova. Mi-a zis ca e o prostie, si ca n-a mai auzit asa eva...ca eu reinventez administrarea de imobile. La final am aflat ca tanti sufera de o boala incurabila..si e in depresii crunte probabil.

Voi ati mai auzit ideea asta cu contoarele de AR si AC, si datele separate de citire?

E o prostie...atata vreme cat oricine isi poate aduce aminte mai tarziu si scrie pe foaie volumele reale dar la o alta data...cat contoarele au erori..sau firisorul de apa se scurge la wc..lasand o dara ruginie. Totul e sa fii p-aproape.

Voiam sa va mai intreb..cei 3mc ac si 5mc ar...ca si de-astia mi-a spus tanti...e lege ceva? Si eu am auzit ceva.sau asa indruga ea...hotarare de ceva ...dar cred ca e vorba de locurile in care nu ai contoar la bransament...ca sa nu-ti bage fara numar pe gat...furnizorul. Cand ai contoar la bransament si tipi ca de ceti vin 8mc de apa calda..si tu ai contoare dar ti-e lene sa le citesti...inseamna ca-ti asumi si all inclusive-ul; vrei sa nu te arzi...treci pe contoare si gata. Altfel iti asumi faci politie prin bloc...
Cel mai recent răspuns: mdDentist , utilizator 21:25, 22 Martie 2017
treaba grea: trebuie sa vedeti ce mai spun si altii pe acest forum, apoi sa va faceti un regulament al blocului.
mdDentist a scris:


La final am aflat ca tanti sufera de o boala incurabila..si e in depresii crunte probabil.

Voi ati mai auzit ideea asta cu contoarele de AR si AC, si datele separate de citire?


cat contoarele au erori..sau firisorul de apa se scurge la wc..lasand o dara ruginie.





Daca ati aflat aceasta informatie,pentru ca in viitor sa nu va mai confruntati cu situatii similare,convocati comitetul executiv si decideti necesitatea mentinerii raportului juridic incheiat cu persoana in discutie
Daca ati acceptat sa exercitati responsabilitatea functiei de presedinte de asociatie,pe perioada mandatului va revine obligatia legala sa respectati s sa aplicati dispozitiile in vigoare ,sa dispuneti masurile necesare pentru asigurarea bunei functionari a partii comune de imobil,pentru buna administrare si gestionare a problmelor asociatiei de proprietari
Pe de alta parte,problema cu aparatele de contorizat individual este obligatoriu ca acestea sa fie in perioada de verificare metrologica,sa fie corect instalate,deoarece daca insumati firisorul de apa se scurge la wc..lasand o dara ruginie. ,care nu sunt contorizate individual,acestea va sunt evidentiate de catre apometrul general de bransament de clasa si precizie metrologica superioara acelora individuale.
Atat timp cat locatarii au problemele lor,dv ca si presedinte de asociatie trebuie sa asigurati respectarea dispozitiilor in vigoare....
Am vrut sa reinventez si eu roata citirii contoarelor dupa citirile furnizorilor
www.avocatnet.ro/content/for...

Dupa care am ajuns la concluzia ca singura posibilitate ar fi regularizarea consumurilor la 3, 6 sau 12 luni, metoda care are insa dezavantajul ca proprietarii vor putea da aiurea consumurile sau deloc fiind siguri ca la un termen x se va face regularizarea.

Nu este ca in cazul energiei electrice unde consumul este individual iar regularizarea afecteaza doar proprietarul respectiv, unii proprietari vor plati diferentele consumurilor nedeclarate sau declarate incorect de catre alti proprietari.
cyan a scris:

Am vrut sa reinventez si eu roata citirii contoarelor dupa citirile furnizorilor

am citit..deci si tu ai ajuns la concluzia mea...ca normal ar fi ca proprietarii sa citeasca apa calda la data citirii de catre radet..si apa rece la data citirii de catre apanova. :)

radetul citeste prin radio...apanova dumnezeu stie cand intra-n bloc ca eu nu i-am vazut niciodata. bine..nici n-am alta treaba.

pana la urma daca vrei sa platesti cat consumi...iti pui apmetre si le raportezi. daca iti place la pausal...stai ..platesti. probabil in cateva luni..iti scoti banii pe apometre. cine vrea la all inclusive..sperand ca gaseste pe altul care consuma mai putin ca el..care sa-i plateasca lui apa...sa-si asume.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
mdDentist, utilizator
Se pot pune contoare cu citire radio dar diferente tot vor fi, ce-i drept poai reduse, costurile citirii si repartizarii vor fi permanente, 1-2 lei/contor, pretul unui contor radio este de 100 lei/buc. Una peste alta nu se justifica cont radio.Trebuie impusa respectarea citirii intr-un interval mai redus 1-2 zile.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Perioada citire consumuri apometre cyan cyan Am cautat un topic referitor la perioada de citire de catre proprietari a apometrelor/repartitoarelor de costuri/contoarelor din locuinta comparativ cu data ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)