avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consumuri AR AC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consumuri AR AC

Factura de apa rece aduce si apa rece pentru apa calda. Si data citirii. Din cate stiu, apa calda o citeste RADET pentru ca au o cutie cu un giga-calorimetru si contoar de apa calda.

Am avut azi o discutie cu o doamna cenzor..care spunea sus si tare ca eu trebuie sa afisez ziua umatoarei citiri la avizier, asa cum e anuntata in factura..si atunci sa faca lumea citirea..ca altfel fraieresc bunii platnici. In primul rand sunt presedinte...si nu e treaba mea...apoi i-am spus ca pana sa vin eu..factura avea apa consumata pe o luna..si contoarele erau cu consumurile pe luna cealalta, deci 30 zile eroare. Acum de bine de rau sunt cu 1-3 zile pe langa citirea contoarelor care se face aleator intre 3-7 ale lunii...cu toate anunturile lor din factura.

Mai mult...daca vreau sa fiu sfant...i-am aratat si tot n-a inteles. Pe factura de apa...apa calda e defalcata intre scara si niste magazine..ce platesc caldura pentru incalzire separat la radet. Acolo se specifica si data citirii contoarului de apa calda (data care e precum a gigacalorimetrul de pe factura radet)..ca fiind ultima zi a lunii...precedente lunii in care se emite factura. De aici deduc ca radet citeste contoarul e apa calda la o data..si apanova apa rece la o alta data. Daca as vrea sa fiu sfant as pune oamenii sa citeasca apa calda in ultima zi..si apa rece cum zice apanova. Mi-a zis ca e o prostie, si ca n-a mai auzit asa eva...ca eu reinventez administrarea de imobile. La final am aflat ca tanti sufera de o boala incurabila..si e in depresii crunte probabil.

Voi ati mai auzit ideea asta cu contoarele de AR si AC, si datele separate de citire?

E o prostie...atata vreme cat oricine isi poate aduce aminte mai tarziu si scrie pe foaie volumele reale dar la o alta data...cat contoarele au erori..sau firisorul de apa se scurge la wc..lasand o dara ruginie. Totul e sa fii p-aproape.

Voiam sa va mai intreb..cei 3mc ac si 5mc ar...ca si de-astia mi-a spus tanti...e lege ceva? Si eu am auzit ceva.sau asa indruga ea...hotarare de ceva ...dar cred ca e vorba de locurile in care nu ai contoar la bransament...ca sa nu-ti bage fara numar pe gat...furnizorul. Cand ai contoar la bransament si tipi ca de ceti vin 8mc de apa calda..si tu ai contoare dar ti-e lene sa le citesti...inseamna ca-ti asumi si all inclusive-ul; vrei sa nu te arzi...treci pe contoare si gata. Altfel iti asumi faci politie prin bloc...
Cel mai recent răspuns: mdDentist , utilizator 21:25, 22 Martie 2017
asta inseamna sa-i fortezi sa dea fluturasii in intervalul ala..ca daca ii iei dupa o saptamana cine stie ce-i pe ei. asta inseamna sa faci zi pentru admin sa vina special dupa fluturasi.

cyan te vad in tema...cu limitele de 3/5 cum e? daca e pe asa ne trecem la pausal si dam drumu la apa fara sa o mai oprim...ca tot 3mc platim..si platesc prostii cu contoare! nu se poate asa ceva!

repet, dupa mine acesta regula ar fi valabila doar daca n-ai contoar la bransament.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
mdDentist, utilizator
Pe tema consumului la pausal ptr AR si AC gasiti destule topicuri pe forum, scrieti doar "consum pausal apa" in casuta de cautare si veti avea cel putin 2 luni de citit!

Adriantot a scris:

ORDINUL Nr. 29/N al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice... a fost publicat in MO 25/1994.
In ANEXA 1 la normativul-cadru se publica LISTA de baremuri orientative pentru determinarea in sistem pausal a consumurilor de apa pe categorii de consumatori:

3. Pentru imobilele cu instalatii interioare de apa si canalizare, cu preparare locala a apei calde menajere - 6,3 mc/persoana/luna.

4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4 mc/persoana/luna.


Asadar acestea sunt baremuri orientative, iar fiecare asociatie poate sa-si estimesze si sa stabileasca in functie de realitatea din teren, aceste consumuri.


www.avocatnet.ro/content/for...

[ link extern ]

elga50 a scris:

@ynocentta
Aceste baremuri erau pentru furnizori pe vremea cand blocurile nu erau contorizate la nivel de scara sau bloc si cand nu exista nici o posibilitate de masurare a consumului real la o scara de bloc sau chiar la un bloc.
......................
Singurul barem care poate fi luat in calcul este cel inscris in Ordinul ANRSC 343/2010 referitor la apa calda de 3.3 mc / persoana.



Ordin 343/2010
[ link extern ]

Ordin 29/N
[ link extern ]
Citatul meu este scos din context.

Daca se renunta la apometre si se calculeaza la pausal, atunci se procedeaza numai asa: se imparte factura la numar de persoane si fiecarui apartament i se repartizeaza rezultatul impartirii inmultit cu numarul de persoane din apartament, indiferent cat rezulta ca si consum / persoana.

3.3 mc / persoana se considera in cadrul calculului pe baza indecsilor apometrelor pentru acele persoane care nu dau citirile 3 luni la rand, sau si-au desigilat apometrele, sau le-au manevrat pentru a fura apa, sau nu permit verificarea apometrelor de catre comisia asociatiei etc. Aici este vorba de consum considerat necontorizat, nu pausal.
Am dat-o-n bara cu raspunsul! :sorry:
Asa este. La pausal se imparte tot consumul pe nr de pers.
3,3 este consumul cu care pot fi inregistrati ptr AC, pentru AR nu exista o indicatie legala.
acel ordin ANRSC 343/2010 este o mizerie. sunt curios daca a ajuns cineva cu el in judecata.

nu poti sa pui in carca unuia care consuma 3mc pe contoar sigilat si verificat..."pierderi"..atata vreme cat nu poti sa izolezi acele pierderi. nu poti zice...n-am contoar..am consumat maxim 3mc apa calda...pentru ca e o idiotenie. oricine fara contoar poate da drumul demonstrativ la apa calda in baie si o lasa asa toata noaptea.

eu contorizat..intr-un asemenea bloc..la prima nota incarcata in acest mod..as face o cerere de renuntare la contoare...dupa care o demonstratie cu apa calda lasata vreo 10 zile sa curga nene...


sunt toti contorizati..si nu iese suma?..gata..alea-s pierderi. vrei la all inclusive..luxul sa ti uiti apa deschisa in cada fro 2 ore..pai..eu pe contoar nu-mi permit treaba asta.

ordinul ala e o magarie...si nu cred ca poate rezista asa ceva in instanta.


ca sa vedeti cat de aberatie este...ce te faci daca pe contoar un om are 4MC AC...si celor fara contoar li se pune 3mc AC dar consuma in mod real 7-8; daca n-ar avea contoar..cel cu 4MC..n-ar fi putut consuma dupa lege..mai mult de 3..deci e o INEPTIE...ca prezenta sau absenta unui apometru..sa modifice cata apa a folosit omu'.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
mdDentist, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Perioada citire consumuri apometre cyan cyan Am cautat un topic referitor la perioada de citire de catre proprietari a apometrelor/repartitoarelor de costuri/contoarelor din locuinta comparativ cu data ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)