avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor inmormantare

Buna ziua.Matusa mea a fost nevazatoare grad 1 cu însoțitor handicap din copilărie decedata la 87 ani ,doresc sa stiu daca beneficiez de ajutor inmormintare .Mentionez ca nu e fost casatorita si pînă la data decesului e locuit la mine deci am suportat cheltuielile de inmormintare.
Cel mai recent răspuns: nutica nuti , utilizator 09:49, 26 Mai 2017
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, persoana care va primi acest drept poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În momentul de față, valoarea ajutorului este, așa cum am scris mai sus, de 3.131 de lei.

detalii : www.avocatnet.ro/content/art...
Cine acorda acest ajutor? Matusa mea primea indemnizatie gradul 1 suma de 234 ron si buget complementar grad 1 suma 106ron de la D.G.A.S.P.C.GORJ .Am facut cerere si dansi au raspuns in scris ca nu acorda ci trebuie sa merg la casa judeteana de pensii Gorj.Mentionez ca matusa mea avea dosarul la D.G.A.S.P.C de acolo primea banii nu se la casa de pensii
Art. 129 din Legea 263/2010
(1) Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...
Multumesc pentru raspuns.Doresc sa stiu daca casa de pensii poate acorda acest ajutor fiindcă dosarul de pensie era băgat la D.G.A.S.P.C de acolo primea banii .Fiind nevazatoare din copilărie nu aa lucrat nicăieri deci nu avea stagiu cotizare
Cel mai bine este sa intrebati la Casa de pensii.

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormintare cristiolteanu cristiolteanu Incazul unei persoane nevazatoare din nastere ,la data decesului nu are dreptul la nici un ajutor de inmormintare?#-o (vezi toată discuția)
Ajutor de deces nacurmei nacurmei Buna in martie 2011 am nascut un copil si dupa 1 zi a murit, mi a cazut cerul peste mine.de la primarie ni sa spus ca ar trebui sa primim si noi un ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormintare nutica nuti nutica nuti Buna ziua.Matusa mea a fost nevazatoare cu insotitor ,handicap avut din copilărie a decedat la virsta de 87 ani iar cei de la casa de pensii au zis ca nu pot ... (vezi toată discuția)