avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozit indemnizatie asociat unic
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozit indemnizatie asociat unic

Asociatul unic (SRL ) a incheiat declaratie de asigurare cu Casa de Pensii si plateste 31,3% din venitul asigurat ( 318 lei) , respectiv suma de 100 lei.

La sanatate a incheiat contract C2 si plateste 5,5% din salariu minim pe economie ( 600 lei), respectiv suma de 33 lei lunar.

Mentionez ca aceste sume le plateste in nume personal din propriul buzunar ( nu le decontez pe firma).

Intrebare:

De la finante mi-au spus ca tb. sa platesc si impozitul pe acest venit( care este asimilat salariului) in procent de 16% din venitul declarat in declaratia de asigurare . Cum se calculeaza acest impozit?

A)

- cas 31.3% din 318 lei= 100 lei
- cass 5.5% din salariu minim pe economie, adica 600 le i= 33 lei

Total contributii: 133 lei

Cf.art.57(2)lit.b) CF -impozit indem.=( 318-133)x16%=185 x 16%= 30 lei

Deci, baza de impozitare este185 lei si impozit 30 lei.

b)
Doamna de la finante mi-a spus ca tb. sa platesc 16% din venitul de pe declaratia de asigurare, adica 16% din 318, si sa nu scad cele 2 contributii ( cas si sanatate) . M-a bulversat si nu mai inteleg nimic...Cum este corect?

Obs. Mentionez ca firma este platitor de impozit pe profit si nu are nici un angajat cu CIM sau cu alta forma de contract.
Multumesc,

Cel mai recent răspuns: vioviod , utilizator 21:57, 23 Septembrie 2009
Doamna de la finante ti-a spus dupa cum s-a priceput in functie de ce i-ai spus.

Este vorba despre faptul ca un asociat (indiferent daca e unic sau nu) daca are incheiate contracte cu Casa de Pensii si Casa de Sanatate poate incasa din firma in contul unor posibile viitoare dividende (deci fara a fi considerata cheltuiala a firmei) o suma cel mult egala cu venitul asigurat la care se retine un impozit in cota de 16%. Platile facute la Casa de Pensii si Casa de Sanatate nu sunt deductibile la plata acestui impozit.

Aceasta suma este maximala in sensul ca asociatul o poate lua in totalitate, partial sau deloc.

In plus, legislatia permite asociatului (indiferent daca e unic sau nu) sa fie salariat la propria firma.
Vedeti in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pct.111:
111. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota
de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) pentru veniturile obtinute la locul unde se afla functia de baza, ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele..........................................................
b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
Aceasta regula se aplica si in cazul veniturilor sub forma:
- indemnizatiei lunare a asociatului unic;

venitul declarat in declaratie de asigurare incheiata cu Casa de Pensii nu a fost inregistrat contabil vreodata si nici incasat sub forma de indemnizatie acordata asociatului de catre acesta.
Daca asociatul nu a incasat din firma aceasta suma, mai trebuie platit acest impozit? Repet, si-a platit din buzunar Cas -ul si contributia la sanatate iar venitul declarat in declaratie de asigurare incheiata cu Casa de Pensii nu l-a incasat niciodata din firma si nici nu a fost inregistrat contabil.

Daca asociatul nu a incasat din societate bani sub forma de indemnizatie ci incaseaza doar dividende, atunci nu datoreaza nimic la stat sub forma de impozit ci doar contributiile pentru care a incheiat contracte/conventii sau cum s-or mai numi, respectiv 31.5% CAS si 5.5% CASS, aplicabile asupra unor sume diferite de la caz la caz, indicate de tine mai sus.

Confuzia apare din cauza ca procentele se aplica asupra unei sume care, impropriu, e denumita venit. De regula, venitul este o suma incasata sau de incasat. Suma asupra careia se aplica acele procente ar trebui denumita altfel.

In concluzie, calitatea de asociat presupune, conform legislatiei, in vigoare anumite drepturi si obligatii. Indemnizatia de asociat, care este impozabila cu 16%, este un drept de care persoana in cauza se poate dispensa si ca urmare plateste impozit doar corespunzator sumei incasate.

Atentie! Dupa cum am spus mai sus, indemnizatia bruta (inainte de impozitare) nu poate fi mai mare decat venitul asigurat la Casa de Pensii.

florentina albu a scris:

Vedeti in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pct.111:
111. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota
de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate astfel:
a) pentru veniturile obtinute la locul unde se afla functia de baza, ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele..........................................................
b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
Aceasta regula se aplica si in cazul veniturilor sub forma:
- indemnizatiei lunare a asociatului unic;

Formularea legiuitorului este atat de confuza ca nu stii ce deduci si ce nu.

Cum cazurile de acest fel, al indemnizatiilor cuvenite asociatilor, sunt foarte rare pentru ca sunt limitate la nivelul contributiilor de la Casa de Pensii nu s-a facut lobby pentru a se corecta in sensul unei exprimari coerente.

Spune tu, cum determin in cazul asociatului "diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora"?

Alte discuții în legătură

Angajare cu cim- scap de plata ultimilor 5 ani la sanatate? aida1 aida1 In ultimii 5 ani nu am platit asigurari de sanatate deoarece nu am fost salariata. Acum sunt asociat unic si administrator la un SRL. Daca inchei contract ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie asociat unic aida1 aida1 Ca asociat unic pot sa-mi acord o indemnizatie pe care s-o decontez pe firma? Care ar fi note contabile in acest caz? Multumesc mult, (vezi toată discuția)
Obligatii cas estimate ... nu am incasat suficienti bani (facturi fiscale) educ2012 educ2012 -Am deschis PFA in februarie (2018). \"Sunt in primul an\". -Am completat Declaratia Unica in 10 august 2018. -Am incasat (Facturi Fiscale) 7100 lei ... (vezi toată discuția)