Citind mai cu atentie ce spune legea 230/2007 legat de reprezentarea in cadrul adunarii generale, am inteles ca:
1. un proprietar poate fi reprezentant de orcine, fie el membru de familie, locatar, proprietar sau ba, deci si de un avocat, doar pe baza de imputernicire scrisa? Adica oricine ar reprezenta un proprietar nu ar trebui sa deranjeze conducerea adunarii generale sau pe ceilalti proprietari participanti, pt ca legea e respectata -art. 25 alin. c)"proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează"
2.legea permite ca o adunare generala, desi e a proprietarilor, sa fie tinuta si de "neproprietari", fie ei din bloc sau nu, daca acestia detin imputerniciri scrise de la proprietari. Si se poate tine chiar daca nr. proprietarilor prezenti fizic e mai mic sau chiar egal cu zero decat al celor care imputernicesc.
3. un proprietar poate reprezenta un nr.nelimitat de proprietari ,adica poate veni cu un nr nelimitat de imputerniciri.
Am intekes oare bine? Cine poate amenda aceasta lege sa puna lucrurile in ordine ca mi se pare ca produce efecte aberante?
3. Daca in statutul asociatiei, lucrurile sunt mai clare si mai de bun-simt,cu privire la nr. de imputerniciri cu care are dreptul sa vina un proprietar, ce prevederi ar trebui sa primeze in cadrul adunarii generale, cele ale legii sau cele ale statutului?
Am mai pus aceste probleme la un alt topic si cred ca nu era chiar potrivit si cer scuze daca insist repetand aici situatia.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca cineva reprezinta proprietarul pe baza unei imputerniciri scrise care este problema? Doar a fost trimis de proprietar si va respecta vointa acestuia.
Suntem in anul 2017 si oamenii sunt plecati in diferite orase sau tari cu treburi dar le pasa si trimit pe cineva sa-i reprezinte.
Am sedinte unde la 30 de ap au fost prezenti 3-4 proprietari, credeti ca asa este mai bine?
Normal ca trebuie sa primeze legea fata de statut!
problema va fi rezolvata daca noul proiect de lege va fi aprobat: acolo se spune ca un locatar poate sa foloseasca maxim doar o imputernicire iar membrii comitetului nu pot prezenta imputerniciri.
Eu am intalnit urmatoarea situatie: administratorul, care era si locatar, avea la el 18 imputerniciri. S-a trecut la vot pentru presedinte. Si el a zis: votez pe X, si am inca 18 voturi.
Fireste ca acea persoana a fost, in final, aleasa presedinte.
Manipulare curata !
Aici e pericolul. Imputernicirea ar trebui sa cuprinda in ea vointa expresa a celui care vrea sa-si expime votul in adunare generala. Adica sa nominalizeze, in scris, pe cine vrea sa voteze ca presedinte.
Din practica mea ca cenzor extern, am sugerat, iar sugestia a fost agreata, ca imputernicirile sa fie folosite doar pentru a se asigura cvorumul.
In rest, voturile sa fie considerate valabile doar ale celor fizic prezenti.