avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nu avem copii, cine mosteneste ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nu avem copii, cine mosteneste ?

Buna ziua, sunt casatorita, dar nu avem copii. In cazul in care eu mor, sau sotul meu, cine va mosteni averea noastra ? E bine sa ne facem testament, reciproc, eu si sotul meu ? Multumesc anticipat, pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Roxana Zbarnea , Avocat 10:02, 23 Septembrie 2009
Da,este bine,dar poate ca este inca prea devreme.
Dvs.sunteti singurul dvs."judecator",deci procedati cum credeti ca este mai bine.
lolipop a scris:

Buna ziua, sunt casatorita, dar nu avem copii. In cazul in care eu mor, sau sotul meu, cine va mosteni averea noastra ? E bine sa ne facem testament, reciproc, eu si sotul meu ? Multumesc anticipat, pentru raspuns.

Legea nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala, la art. 85, prevede ca, „in lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentantului statului, notarul public constata ca succesiunea este vacanta, eliberind certificat de vacanta succesorala dupa expirarea termenului legal de acceptare a succesiunii".
Indiferent pe ce cale se va constata vacanta succesorala, statul dobindeste mostenirea in virtutea legii, ca orice mostenitor la data deschiderii succesiunii, si atit certificatul de vacanta succesorala cit si hotarirea judecatoreasca au un caracter declarativ si nu unul constitutiv de drepturi. De la aceasta data bunurilor din mostenire urmeaza a li se aplica regimul juridic specific proprietatii de stat.
Dreptul statului asupra unei mostenirii vacante se intemeiaza pe prevederile art. 680 Cod civil (asa cum au fost modificate prin Decretul nr. 73/1954), potrivit carora, "in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului".
@freeelis, pana la statul mostenitor mai e un picut...

@lolipop, nu ne-ati spus ce altfel de rude mai aveti.

In lipsa de testament (pe care ar fi bine sa-l faceti) mostenirea se culege conform legii.
La decesul unui sot, celalalt sot - supravietuitor - va mosteni averea decedatului in cote care difera dupa cum vine in concurs numai cu parintii sotului decedat, numai cu fratii si surorile sotului decedat ori si cu parintii si cu fratii si surorile defunctului.
Adica mai povestiti-ne cate ceva din ce nu stim, ca sa va putem raspunde. (mai aveti parinti, frati, surori, nepoti de frate si sora, veri primari..?)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Eu nu am loc de munca, sunt gospodina, deci toata averea noastra, este doar meritul sotului meu. S-ar putea sa am o boala incurabila, iar parintii mei, impreuna cu fratii mei (3), nu prea se inteleg cu sotul meu. As vrea sa fiu sigura, ca dupa moartea mea, sotul meu sa nu aiba de suferit de pe urma acestei casnicii. Divortul este exclus, deoarece ne iubim foarte mult si ne respectam reciproc. Daca fac testamentul, in favoarea sotului meu, el poate scapa de ceilalti mostenitori ? Multumesc.
faceti testament.
precizati daca parintii dvs sunt in viata sau nu
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Roxana Zbarnea, Avocat

Alte discuții în legătură

Mostenire Profion Profion O fata este adoptata in Maramures, la 1926. Adoptatorul moare in 1939, iar adoptata - fara urmasi sau testament - in 1979. Nepoata de frate a adoptatei ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)