lolipop a scris:
Buna ziua, sunt casatorita, dar nu avem copii. In cazul in care eu mor, sau sotul meu, cine va mosteni averea noastra ? E bine sa ne facem testament, reciproc, eu si sotul meu ? Multumesc anticipat, pentru raspuns.
Legea nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala, la art. 85, prevede ca, „in lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentantului statului, notarul public constata ca succesiunea este vacanta, eliberind certificat de vacanta succesorala dupa expirarea termenului legal de acceptare a succesiunii".
Indiferent pe ce cale se va constata vacanta succesorala, statul dobindeste mostenirea in virtutea legii, ca orice mostenitor la data deschiderii succesiunii, si atit certificatul de vacanta succesorala cit si hotarirea judecatoreasca au un caracter declarativ si nu unul constitutiv de drepturi. De la aceasta data bunurilor din mostenire urmeaza a li se aplica regimul juridic specific proprietatii de stat.
Dreptul statului asupra unei mostenirii vacante se intemeiaza pe prevederile art. 680 Cod civil (asa cum au fost modificate prin Decretul nr. 73/1954), potrivit carora, "in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului".