avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... drept la recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

drept la recurs

Buna ziua . Problema mea la care cer ajutorul specilistilor in justitie este urmatoarea : Am dat in judecata asociatia de proprietari pentru ca a refuzat sa-mi elibereze copii a unor liste de plata modificate, cele initiale afisate fiind gresite. Prima instanta de fond mi-a respins cererea ca fiind ramasa fara obiect,fara a judeca fondul cauzei, intrucat parata a depus la dosar listele solicitate, care mi-au fost inmanate, respingand si cererea paratei privind plata cheltuielilor de judecata . In apelul declarat de parata, instanta de apel a anulat in tot sentinta si, trecand la judecarea fondului, mi-a respins cererea ca fiind ne fondata, obligandu-ma la plata cheltuielilor de judecata, pronuntand hotarea ca "definitiva" . Lasand la o parte solutia instantei, in motivarea careia instanta are interpretari diferite fata de cele legale, prin pronuntarea hotararii ca "definitiva", consider ca mi s-a incalcat dreptul la justitie, la un proces echitabil, atat timp cat fondul cauzei a fost judecat numai intr-o singura faza . Este corecta pronuntarea hotararii ca "definitiva", avand in vedere disp. art.483 al.2 raportat la disp.art.94 lit."i" c.pr.civ. ? In situatia ca ar fi corecta , sunt constitutionale cele 2 articole din lege ? Ce cale de atac asi mai avea, eventual pot face o cerere de revizuire ? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Mai 2017
emy114, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:01, 15 Septembrie 2017
Hotararea este defintiva conf.art.483(2)NCPC"Nu sunt supuse recursului hotararile prevazute la art.94 pct.1 lit.a)-j), NCPC,ori cazul dvs se incadreaza la art.94 pct.1lit.h(nu i)-"cererile privind obligatiile de a face sau a nu face neevalubaile in bani."Ca,atare mai puteti exercita caile de atac extraordinare :contestatia in anulare si revizuirea, daca indepliniti conditiile prevazute ptr exercitarea acestor cai de atac extraordinare.Fondul cauzei s-a judecat in doua faze procesuale;fond si apel.In opinia mea nu vi s-a incalcat dreptul la aparare.
Buna ziua D-le avocat . Multumesc pentru ca mi-ati raspuns. Totusi, eu nu inteleg de ce spuneti ca fondul cauzei s-a judecat in 2 faze procesuale, respectin fond si apel . Este adevarat ce procesul s-a judecat in 2 instante,instanta de fond, in speta Judecatoria si instanta de apel, respectiv Tribunalul, dar in prima instanta nu s-a judecat fondul, intrucat cauza a ramas fara obiect . Acest fapt nu inseamna o incalcare a dreptului la justitie si in final a Constitutiei ? In aceasyta situatie nu se pune problema constitualitatii art.94 pct.1 lit
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2017
emy114, utilizator
@emy114, dvs ati avut posibilitatea sa introduceti apel pe care nu l-ati introdus (dar a fost declarat de partea adversa). deci practic dvs ati renuntat la exercitarea caii de atac, deci acest lucru nu inseamna ca v-au fost incalcate drepturile in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Putere de lucru judecat caradis caradis Buna ziua. Pot depune cerere de Recurs in interesul legii daca abia dupa un an si jumatatate am observat ca doua decizii ale aceleasi instante sunt contrare ... (vezi toată discuția)
Hotarare courvoisier courvoisier Daca o instanta da o hotarare cu incalcarea unui articol din constitutie, si in apel se mentine hotararea, exista o cale de atac? (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva - cerere completare - revizuire RobertD25 RobertD25 Salut ! Am nevoie de punerea in discutie a unei spete de drept civil ... 1.a. Cum stabileste Tribunalul - in apel - cate cicluri procesuale are un proces ... (vezi toată discuția)