avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cotă parte indiviză pentru case în ansamblu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cotă parte indiviză pentru case în ansamblu rezidențial

Cum se calculează cota parte indiviză în cazul proprietăților case + curte la un ansamblu rezidențial? Proprietarii din ansamblul rezidențial nu detin aceeași suprafață.
Cel mai recent răspuns: adrian.miu , utilizator 18:25, 29 Mai 2017
Cota parte indiviza (CPI) este procentul de suprafata utila a unui apartament in raport fata de totalul suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor.
Suprafata utila reprezinta suprafata apartamentului fara logii, balcoane, incinte in zid pentru calorifere, spatii pentru sobele de incalzit.


CPI este exprimata in actele de proprietate atat sub forma de procent, cat si sub forma de suprafata propriu-zisa, uneori cuprinde in calculul ei si balconul, alteori nu, totul depinde de cine a intocmit actul si de cum s-a considerat atunci acest calcul.
CPI se calculeaza dupa formula: % = SU suprafata tota SU totala x 100. unde SU=suprafata utila a apartamentului, SU totala= suprafata utila a tuturor apartamentelor /spatiilor din bloc
Imobilul nu detine carte tehnica ?
Aici este vorba de un ansamblu rezidential cu case+curte, nu apartamente intr-un bloc. Tocmai de aceea am intrebat, cum se calculeaza CPI in cazul proprietatilor delimitate de gardul curtii fata de apartamentele dintr-un bloc, unde proprietatea se identifica cu suprafata apartamentului.
In actul de proprietate nu este inscrisa o cota parte indiviza?

In actul de proprietate, procesul verbal de predare/primire, schita cadastrala sau extrasul de CF pentru informare cand ati intabulat ar trebui sa fie inscrisa suprafata utila a casei, curtii sau totala.

Cota-parte de proprietate reprezinta raportul suprafetei utile totale a locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat cea de locuinta fata de totalul suprafetei utile a tuturor locuintelor si spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta din condominiu

Prin urmare raportati suprafata utila a casei la suprafata utila a tuturor caselor si spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta (aici intra si curtile).

Mulțumesc pentru răspuns.
Exista toate aceste suprafețe în actele proprietarilor. Însă, unii din proprietari susțin că CPI se calculează doar după suprafața utilă a casei (constructiei), fără a ține cont de suprafața proprietatii (terenului). Există proprietari care au cumpărat 3 loturi inițiale, dar au aceeași casă standard cu ceilalți, iar alții care au construit în regie proprie. Adică, suprafețele proprietatilor din condominiu nu sunt aceleași, exista diferențe de 2-3 ori la suprafețe proprietate (casă + curte).
Aveti cota parte din drumul de acces in ansamblul rezidential?

Ce cheltuieli vor fi repartizate pe CPI?

Aveti paza, bariera, servicii asigurate de dezvoltator, consumuri comune (apa stropit gazon, energie iluminat ansamblu, etc.)?

Alte discuții în legătură

hotărâria nr.1364/2001 Cristina588 Cristina588 În anexa nr.6 la normele metodologice de aplicare a Hotărâri nr.1364/2001 _ Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor din clădire la punctul C_ ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)