avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcină și fără contract individual de muncă
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcină și fără contract individual de muncă

Bună ziua,

Am o persoană care este însărcinată și nu mai este salariată din 21.12.2016. Întrebarea mea este: este asigurată această persoană, ar putea beneficia de indemnizație de creștere copil? DPN ar fi 02.01.2018, ar putea să se angajeze câteva luni?
Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: EmiMimy , utilizator 11:34, 29 Mai 2017
1. Perioada eligibila pentru CCC este : februarie 2016 - ianuarie 2018

Perioada acoperita : februarie - decembrie 2016 (11 luni)

In speta , la ora actuala , nu va beneficia de indemnizatia pentru CCC.

In acest caz, va trebui sa se angajeze cel putin pentru o perioada de o luna , pentru a beneficia de indemnizatie.

2. Legea 95/2006
art.224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
....
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
....

Ordinul 581/2014
art.12
(1) Dovada calităţii de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situaţia în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicaţia menţionată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
....
i)pentru femeile însărcinate sau lăuze: act de identitate valabil la data solicitării, adeverinţă medicală, certificat de naştere al copilului - pentru lăuze, precum şi declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri sau documente justificative că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe ţară;
.....
Vă mulțumesc pentru promptitudine.

Edit: citare raspuns anterior.
Ultima modificare: Luni, 29 Mai 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru a beneficia de servicii medicale Lumila Lumila Bună dimineața! Fiica mea in vârstă de 24 de ani este însărcinată 12 săptămâni, poate beneficia de servicii medicale gratuite sau trebuie să ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu maternitate fara loc de munca curent anmarr anmarr Buna ziua, Ma regasesc in urmatoarea situatie. Am incetat CIM cu acordul partilor si la 2 luni de la incetare am ramas insarcinata. In prezent nu am un ... (vezi toată discuția)
Acte pt a fi coasigurat Chiritageoargecristian Chiritageoargecristian Sotia mea a ramas insarcinata si nu are nici serviciu,ce acte trebuie ca sa devina coasigurat pt a beneficia de analize si nastere?multumesc (vezi toată discuția)