avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte pt a fi coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte pt a fi coasigurat

Sotia mea a ramas insarcinata si nu are nici serviciu,ce acte trebuie ca sa devina coasigurat pt a beneficia de analize si nastere?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 20 Octombrie 2018
Nu are nevoie sa fie coasigurata.

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 224.
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:
...
g) femeile însărcinate și lăuzele;
...

Ordin 581/2014
Art. 12
(1) Dovada calității de asigurat se realizează prin modalitatea electronică de verificare a calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, iar în situația în care, în urma interogării, persoana nu apare în aplicația menționată la art. 11 alin. (1), se realizează printr-un document justificativ - adeverință, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, eliberată de casa de asigurări de sănătate în a cărei evidență se află persoana, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
...
i) pentru femeile însărcinate sau lăuze: act de identitate valabil la data solicitării, adeverință medicală, certificat de naștere al copilului - pentru lăuze, precum și declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri sau documente justificative că realizează venituri lunare sub salariul de bază minim brut pe țară;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala Constanta27 Constanta27 Buna ziua, am.o intrebare si anume, în urma demisionarii , din anumite motive, asigurarea este valabilă inca 3 luni ulterior . Sunt însărcinată și vreau ... (vezi toată discuția)
Asigurarea națională pentru gravide Alexandru ana maria Alexandru ana maria Buna seara. As vrea va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat,sunt venita de curand din Marea Britanie in Romania si sunt insarcinata in luna a 8 a dar nu mai ... (vezi toată discuția)
Calitatea de coasigurat AncaMihai32 AncaMihai32 Pt a fi coasigurata de sot la casa de sanatate trebuie sa pun la dosar si certificat fiscal constatator pt firma? Am o firmă nefunctionala din 2013. Practic ... (vezi toată discuția)