avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamente succesive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamente succesive

Buna ziua si mult respect pt.munca dvs.Am si eu o intrebare.Tatal meu a facut doua testamente unul in anul 2001 iar celalalt in anul 2017.Care dintre ele este valabil??Va multumesc anticipat!!O zi plina de liniste va doresc!!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:34, 30 Mai 2017
Bună ziua,

Ambele sunt valabile în măsura în care cel de al doilea nu îl revocă expres pe primul și nu conține dispoziții contrare aceluia.

Art. 1.051. Revocarea voluntara expresa. (1) Un testament nu poate fi revocat expres, in tot sau in parte, decat printr-un act autentic notarial sau printr-un testament ulterior.
(2) Testamentul care revoca un testament anterior poate fi intocmit intr-o forma diferita de aceea a testamentului revocat.

(3) Revocarea expresa a testamentului facuta printr-un act autentic notarial sau printr-un testament autentic se va inscrie de indata de catre notar in registrul national notarial prevazut la art. 1.046.
Art. 1.052. Revocarea voluntara tacita . (1) Testatorul poate revoca testamentul olograf si prin distrugerea, ruperea sau stergerea sa. Stergerea unei dispozitii a testamentului olograf de catre testator implica revocarea acelei dispozitii. Modificarile realizate prin stergere se semneaza de catre testator.
(2) Distrugerea, ruperea sau stergerea testamentului olograf, cunoscuta de testator, atrage de asemenea revocarea, cu conditia ca acesta sa fi fost in masura sa il refaca.
(3) Testamentul ulterior nu il revoca pe cel anterior decat in masura in care contine dispozitii contrare sau incompatibile cu acesta. Efectele revocarii nu sunt inlaturate in caz de caducitate sau revocare a testamentului ulterior.
Buna ziua ambele testamente sunt autentificate la notar unul in anul 2001,celalalt 2017.Ma gandeam ca poate cel de-al doilea testament il poate anula pe primul,sa nu m-ai fiu nevoit sa plec cu batranul sa anuleze pe primul.Va multumesc o zi minunata!!
Pai, vi s-a spus ca, daca dispozitiile testamentare se refera de exemplu la acelasi bun imobil, atunci se considera ca cel de-al doilea testament il revoca pe primul. Asa incat, ar trebui sa precizati ce s-a stipulat in primul testament si ce s-a stipulat in cel de-al doilea testament.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament, promisiune nerespectata luminita6 luminita6 Buna ziua....as dori un raspuns va rog frumos in urmatoarea situatie....am dobandit un apartament prin testament notarial in prezenta martorilor,,,ulterior la ... (vezi toată discuția)
Testament olograf arunarun arunarun Buna ziua, Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)