Concedierea verbala este nelegală, atat timp cat nu s-au respectat dispoziţiile din Codul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cand cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Codul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comunicată în scris angajatului.
Am fost anuntat verbal ca situatia financiara a firmei e intr o perioada de regres si ca ar fi bine sa se reduca posturile de tehnicieni,iar atributiile mele vor fi preluate de alti colegi,eu peste cateva zile mi am luat un concediu medical pt investigatii pe care le fac la 6 luni si intre timp am aflat ca un alt angajat e in proba. Nu vad logica daca se reduc posturile de ce mai angajeaza?
Este decizia angajatorului , daca va concediaza dvs aveti dreptul sa contestati decizia de concediere la Tribunalul in raza caruia domiciliati in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei respective.
Jurisprudenta - chiar daca nu este izvor de drept - au statuat, avand in vedere cele mentionate de dvs. , urmatoarele :
- Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.
(Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 526/28.02.2008, pronunţată în dos. nr. 9485/101/2007)
- Este legală concedierea dispusă în baza art. 65 din Codul muncii şi în cazul în care atribuţiile salariatului concediat nu au fost înlăturate, fiind împărţite unor salariaţi existenţi.
(Hotararea nr. 4953R din data 2009-07-01, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti; Hotararea nr. 783 din 13.12.2011, pronuntata de Curtea de Apel CONSTANTA)
Conflict de munca
adamdelia
Si in cazul concedierii individuale conf. art. 65-67 codul muncii,la ce perioada are voie compania sa angajeze pe posturile desfiintate prin reorganizare?? (vezi toată discuția)
Litigiu de munca
mb_63
Buna ziua,
sunt angajata ca agent de vanzari in carul unei companii, De 3 zile a mai fost angajat inca un agent de vanzari pe aceeasi companie ... (vezi toată discuția)