avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie sau contract de v-c?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie sau contract de v-c?

salutare la toata lumea am si eu mai multe nelamuriri si va rog daca putezi sa ma elucidatzi si pe mine:sa incepem cu inceputul(bunicul meu a murit in 1997 traieste doar bunica nu s-a facut o succesiune a bunurilor suntem 3 fratzi.acum bunica ar vrea sa ma mut eu la ea si sa-mi dea mie casa si terenul aferent.cum este ,mai bine printr-un act de donatzie dar din cate stiu eu acesta este atacabil in instatza sau poate sa-mi vanda mie casa si terenul prin contract de v-c chiar daca nu s-a facut sucesiunea?, in sperantza ca sa pot intabula pe mine deoarece nu doresc sa investesc in casa si ulterior sa ma judec cu fratzii....va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:50, 23 Septembrie 2009
Sa o luam cu inceputul: Cati copii au avut bunicii dumneavoastra, cati dintre copii traiesc si daca unii au murit, au mostenitori? Parintele dvs.(copilul bunicilor) traieste?Veniti cu detalii ca sa putem vedea ce este de facut.Oricum, donatia nu prea sta in picioare nefiind solutia optima.
bunicii au avut trei copii printre care si tatal meu care a decedat eu fiind unicul sau fiu iar ceilalti 2 unchi traiesc.
In acest caz, da, sunteti 3 mostenitori, dvs.reprezentandu-va tatal decedat. Acum: Banuiesc ca bunicii au dobandit bunurile in timpul casatoriei, ceea ce inseamna ca bunurile sunt comune.Motiv pentru care trebuie sa dezbateti succesiunea bunicului, masa bunurilor partajabile fiind, probabil, 1/2 din ce a dobandit in comun cu bunica, plus, daca mai re si bunuri proprii, dobandite inainte de casatorie (cum ar fi terenuri mostenite de la parintii sai), acestea intra in intregime in masa partajabila.Ceea ce i-a apartinut bunicului se va imparti intre dvs, cei 3 mostenitori si bunica, in calitate de sotie supravietuitoare, adica bunica 1/4 iar copiii cate 1/4 fiecare. Dupa asta, bunica va poate face act de v-c pe partea ei de la bunic si pe partea ei personala (1/2 din averea comuna cu bunicul).Daca nu dezbateti succesiunea bunicului, bunica nu prea va poate vinde partea ei, pentru ca este in indiviziune cu mortul (mostenitorii acestuia) si nu ae decat o cota parte ideala, care nu poate fi identificata concret (adica aceste camere din casa le vand nepotului meu- pai de unde stiu ca astea imi revin?). Nu stiu daca ati inteles, nu este complicat in realitate, dar necesita un pic de timp si cativa banuti, pentru ca partajele costa, inclusiv in instanta la ora actuala.Va urez succes.
Si inca ceva - daca mama dvs.traieste, va mosteni impreuna cu dvs.cota de 1/4 ce i se cuvenea tatalui dvs., pentru ca este sotia supravietuitoare a acestuia.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
dandanaua, utilizator
In cazul prezentat de d-voastra nu sev poate face act de dispozitie(donatie/vindere) fara succesiune.
Cu alte cuvinte, sunteti tinut sa dezbateti succesiunea, iar mai apoi, bunica v-a putea sa va vinda in cel mai bun caz, cota sa din mostenirea bunicului, precum si averea sa.
Mai exista o posibilitate si anume cea cunoscuta sub denumirea de vindere a drepturilor succesorale de catre bunica in favoarea d-voastra.
Cel mai corect ar fi sa va adresati unui notar care sa va indrume si sa va ajute in acest demers.
va multumesc....

Alte discuții în legătură

Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am o nelamurire in ceea ce priveste un testament ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu un testament creat de bunicul meu pentru mine si sora mea. Declar ca dansul a avut 2 copii, pe mama care a decedat si un fiu ... (vezi toată discuția)
Mosteniri Invasion Invasion salutare am si eu o problema casa in care stau este pe numele bunicului meu adica tata lu tata , tatal meu a decedat acum 2 ani si ei acuma vor sa ma dea afara ... (vezi toată discuția)