avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, Am o nelamurire in ceea ce priveste un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, Am o nelamurire in ceea ce priveste un testament ...

Am o nelamurire in legatura cu un testament creat de bunicul meu pentru mine si sora mea. Declar ca dansul a avut 2 copii, pe mama care a decedat si un fiu (necasatorit si fara copii). Acesta l-a exclus in totalitatea pe fiul dansului, iar pe noi (nepoatele dansului) ne-a declarat legatare universale pentru intreaga avere imobila si mobila. Bunicul meu inca traieste, dar vreau sa aflu ce se poate intampla la momentul decesului sau, avand in vedere ca mai are un fiu in viata? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2021
andre18, utilizator
Cel mai recent răspuns: andre18 , utilizator 19:36, 9 Decembrie 2021
Se întâmplă ca după decesul bunicului va trebui sa dezbateti succesiunea, unde va trebui sa fie prezent si fiul.
Copiii sunt moștenitori rezervatari. Asta înseamnă că în această calitate, legea le acorda o cota din averea bunicului, pe care acesta nu o poate încalca prin donații sau testamente.
Dacă testamentul este excesiv (cum e și cazul dvs, bunicul lăsându-va tot), unchiul poate solicita reductiunea testamentului pentru încălcarea rezervei succesorale.
Reductiunea operează fie în natura (unchiul va primi o parte din bun/bunuri), fie prin echivalent (dvs și sora va trebui sa ii achitați o sulta).
Dacă odată prezent la dezbaterea succesiunii, unchiul declara ca nu are pretenții la succesiune și e dispus sa renunțe la moștenirea tatălui sau.....norocul dvs.
Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2021
raluk0207, utilizator
Multumesc tare mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Testament mama33 mama33 Buna ziua! Am si eu o nelamurire; _avem testament facut cu propietarul si vreau sa stiu care mai sunt legile legate de acest testament facut prin ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral sarm07opr sarm07opr Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)