avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament autentic

Testament autentic

Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii pe mama care a decedat și pe unchiul meu. Nu ma înțeleg cu unchiul din nici un punct de vedere. Succesiunea nu este dezbătuta am 3 succesiuni de făcut după bunic,bunica și mama. Unchiul meu îmi poate ataca acel testament în instanță? Ce drepturi am cu acel act pana la dezbaterea succesiunii și cât se ia în considerare în momentul respectiv sau în momentul în care se deschide succesiunea? Va mulțumesc!

Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2022
Georgyana22, utilizator
Da, il poate ataca in limitele rezervei sale succesorale deoarece este mostenitor rezervatar al parintilor sai. Bunicii au facut testamente separate, unul singur, in ce ordine au decedat?
Testamentele au fost făcute în aceeași zi de ambii bunici.Sunt separate am unul de la bunica și unul de la bunic. Bunicul a decedat primul în anul 2000, după care mama în 2009, după care bunica în 2017. În concluzie am doua testamente separate unul de la bunic, unul de la bunică. Mulțumesc!

irina.pricop a scris:

Da, il poate ataca in limitele rezervei sale succesorale deoarece este mostenitor rezervatar al parintilor sai. Bunicii au facut testamente separate, unul singur, in ce ordine au decedat?

Plec de la premiza ca sunt legate universale cele 2 testamente ale bunicilor, adica "toate bunurile pe care le voi avea la moartea mea".
Astfel, va trebui sa dezbateti succesiunea dupa bunicul, la care teoretic au vocatie mama, unchiul si bunica, in calitate de mostenitori legali pe de-o parte, IN LIMITA REZERVEI SUCCESORALE CARE LI SE CUVINE, daca solicita reductiunea testamentului si dvs. ca mostenitor testamentar pe de alta parte. Aici veti intampina 2 probleme: mama si bunica decedate in acest moment si unchiul cu care s-ar putea sa nu va intelegeti si care are dreptul sa ceara reductiunea.
Apoi veti dezbate succesiunea dupa mama, al carei mostenitor sunteti, daca nu mai aveti alti frati/surori, impreuna cu tata (daca nu a decedat inaintea mamei si daca are calitatea de sot supravietuitor).
Apoi dezbateti succesiunea dupa bunica unde veti avea parte de alta incurcatura. Fiindca veti veni la succesiune atat in calitate de legatar universal cat si in calitate de mostenitor legal prin reprezentarea mamei predecedate. Si tot cu unchiul veti avea bataia de cap.
Ca atare, mergeti la un notar, vedeti exact cat va costa si ce e de facut, parerea mea este sa si initiati dezbaterile succesorale. La mama dvs. puteti solicita certificat de calitate avand in vedere ca e neclara situatia bunurilor. Si daca nu va intelegeti cu unchiul in nici un fel, veti merge cu succesiunile bunicilor in instanta.
Va mulțumesc pentru răspuns. As putea solicita certificat de calitate doar după mama în momentul respectiv? Pana la încheierea finala a succesiunilor bunicilor?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2022
Manuela Rășină, administrator
Teoretic, da. Acum ramane de vazut ce spune si notarul. Eu nu vad de ce nu fiindca nu il implica nici pe unchi si nici pe bunica postdecedata.

Alte discuții în legătură

Buna seara, am o nelamurire in ceea ce priveste un testament ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu un testament creat de bunicul meu pentru mine si sora mea. Declar ca dansul a avut 2 copii, pe mama care a decedat si un fiu ... (vezi toată discuția)
Testament BOGDANA86 BOGDANA86 buna ziua am si eu o problema legata de un testament bunica mea grav bolnava in iulie 2007 a fost luata de unchiul meu si dusa la un notar pentru a intocmi ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare? Keyla Keyla Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in ... (vezi toată discuția)