avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

buna ziua
am si eu o problema legata de un testament
bunica mea grav bolnava in iulie 2007 a fost luata de unchiul meu si dusa la un notar pentru a intocmi un testament autentic,ea nefiind stiutoare de carte,testament prin care il instituie legatar universal pe unchiul meu asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale ei.
mentionez ca bunica a decedat in decembrie 2007 , iar bunicul in martie 1994.
impreuna au avut 9 copii, care in momentul acesta s-au hotarat sa dezbata masa succesorala dupa ambii defuncti.
mai este o problema referitor la buletinul de identitate al bunicii.mai exact in momentul iulie 2007 acesta se afla la una din fiice, numai ca unchiul in cauza a fost la evidenta populatiei si a scos pentru bunica o carte de identitate provizorie pentru o putea intocmi acest testatment.
intrebarea mea este daca acest testament poate fi anulat pe baza faptului ca acea carte de identitate provizorie la acest moment nu mai exista?
totodata ceilalti frati au mai avut un proces cu unchiul in cauza deoarece acesta a mai incercat sa-si faca acte pe numele lui pe terenurile detinute de defuncti , proces pe care l-au castigat fratii.
cu alte cuvinte unchiul in cauza este "oaia neagra a familiei"
va multumesc mult si sper ca m-am facut inteleasa.
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 09:46, 2 Septembrie 2010
buan ziua.
inca mai puteti solicita reductiunea testamentului.
Prin testament testatorul nu poate dispune asupra rezervei succesorale. Aceasta reprezinta o fractiune a activului net al patrimoniului unei persoane, asupra careia aceasta nu poate dispune nici prin acte intre vii cu titlu gratuit(donatii) nici prin acte pentru cauza de moarte(testamente), aceasta fiind rezervata prin lege unor categorii de mostenitori apropiati ai defunctului numiti mostenitori rezervatari. Prin testament defunctul a putut dispune doar asupra cotitatii disponibile. Cuantumul rezervei succesorale este variabila in functie de categoriile de mostenitori existenti la deschiderea succesiunii. Asadar testamentul in favoarea unchiului dvs. poate fi interpretat ca o liberalitate excesiva iar pentru mentinerea sau readucerea la masa succesorala a bunurilor aveti posibilitatea asa cum v-a sfatuit colega de forum ioana_cristea sa solicitati reductiunea. Mult succes!
care este procedura pentru solicitarea reductiunii testamentului?
Actiunea in reductiune are un caracter personal si patrimonial fiind prescriptibila in termen de trei ani de la data nasterii dreptului la actiune. Actiunea se poate introduce de unul sau o parte dintre mostenitorii rezervatari, profitand si celorlalti mostenitori, daca nici fata de ei nu a trecut timpul stabilit de lege. Reductiunea succesorala se realizeaza intr-o ordine prevazuta in lege prin ea avandu-se in vedere criteriul succesiunii cronologice in care au fost facute liberalitatile( in cazul dvs. testamentul) si momentul in care acestea si-au produs efectele, precum si marimea fiecareia dintre ele. Totodata se face si asigurarea reducerii numai a acelor liberalitati care au depasit cotitatea disponibila.
Pentru initierea actiunii va sfatuiesc sa luati legatura cu o persoana de specialitate care sa va intocmeasca/redacteze actiunea si sa va dea sfaturi suplimentare care se pliaza pe subiect. BAFTA!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Testament kywy kywy inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut ... (vezi toată discuția)