avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

inainte ca socrul meu sa moara acesta a facut testament in prezenta unui notar . sotului meu in care scrie ca lasa tot fiului sau , dupa ce a murit am facut succesiunea fara sa mai precizam ca decedatul mai are o fica si astfel sotul meu a ramas unicul mostenitor Acum sotul meu a decedat si sora lui ma ameninta ca va anula certificatul de mostenitor dupa tatal ei dar si testamentul pentru ca eu nu am copii sispune ea ca am ramas cu prea mult........
Ce ma sfatuiti sa fac ?credeti ca va putea sa anuleze cele doua acte ?
Eu cu cat raman daca vin in concurs cu sora lui?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:14, 6 Decembrie 2010
Buna ziua !
In conditiile date , mostenirea a fost efectuata fara respectarea rezervei succesorale a fiicei defunctului , astfel ca certificatul de mostenitor poate fi atacat cu sorti de izbanda de aceasta .
multumesc pentru raspuns ....dar daca se anuleaza CM_ul cu testamentul ce se va intampla ? mai este valabil?
In termen de trei ani de la decesul autorului, fiica ( mostenitor rezervatar ) , poate sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului, in vederea intregirii rezervei succesorale, lezate prin perfectarea testamentului.(se va dispune reductiunea liberalitatii excesive ).

Intr-adevar, cumnata Dv. este mostenitoare rezervatara si, pe de o parte, poate solicita in instanta raportul succesoral si reductiunea liberalitatii la cotitatea disponibila.Pe de alta parte, CM este deficitar sub aspectul neindicarii tuturor succesibililor astfel incit cumnata ar putea solicita chiar si anularea acestui CM.Este insa o situatie care v-ar putea fi favorabila si pe care ati putea-o exploata, respectiv, daca nu s-au facut din partea cumnatei Dv. acte de acceptare expresa sau tacita a mostenirii dupa tatal ei sau fratele ei ( inteleg ca nu aveti copii) in termenul legal de 6 luni de la deschiderea succesiunilor, aceasta este straina de ambele sau una dintre succesiuni. De aceea este bine sa va adresati unui avocat caruia sa ii furnizati si alte informatii spre a va apara cu succes.
buna ziua , raspunsul dvs. m-a linistit putin insa revin cu intrebarea care ma framanta ; testamentul nu ma ajuta cu nimic in cazul in care CM-ul se anuleaza? eu fiind sotia mostenitorului nu beneficiez absolut deloc de testament?

Alte discuții în legătură

Testament laleaua neagra laleaua neagra buna dimineata daca sotul meu a primit testament de la parinti , iar acum sotul a decedat eu voi mostenii in continuare testamentul (socrii nu mai am , nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)