avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Buna seara,
Mergeti PERSONAL la notar si vedeti despre ce-i vorba.
este ceva tras de par in aceasta poveste.
Inca ceva,
Daca exista un act de vanzare cumparare atunci acela nu mai presupune dezbatere succesiune.
daca exista si un testament atunci bunica nu putea lasa TOTUL prin testament ci doar cotitatea disponibila.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru ca testamentul nu este act de proprietate. Trebuie dezbătută succesiunea după bunica.
2. Probabil unchiul a fost mai usor de contactat.
3. Notarul spune că...
Ati vorbit dvs direct cu el?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Ok , înțeleg din ce mi se spune aici că ,de fapt ,se dezbate succesiunea după bunica. Fără asta doamna nu poate sa ajunga proprietară pe pământ. Nu pricep de ce fără acordul meu și al unchiului,dacă bunica a vrut să îi lase pământul ei. Ma rog,asta o fi legea. Eu credeam ca testamentul e sfănt,,nu mai e convocat nimeni,se respecta voința decedatului și pa! Acum alte două întrebări;
- am și o mamă, nevasta celui de-al doilea frate ( tata) -ea nu are un cuvânt de spus?
-dacă nu sunt de acord cu testamentul, ce trebuie să fac? Trebuie mers în instanță? Sau pur si simplu spun nu și voi primi o cotă parte? Doamna primește ceva,sau nu,dacă eu si unchiul nu suntem de acord?
Unchiul mi-a spus că el si tata au convenit să ii lase doamnei casa si grădina,nu s-a discutat despre altceva. Este deranjat de faptul că doamna a ,,complotat"cu bunica pe la spatele lui si al fratelui.
Va mulțumesc pentru răbdare,nu sunt familiarizată ca astfel de probleme.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul este doar o dispoziție pentru cauza de moarte. Nu e act de proprietate, nu e nimic sfânt. Mai ales daca defunctul are moștenitori rezervatari.
Mama e nora in raport cu bunica si nu e moștenitor rezervatar, deci nu are nicio legătură.
Dacă nu sunteți de acord cu testamentul, acesta se va reduce la jumătate (un sfert pentru dvs, un sfert pentru unchi) fie în natură, în sensul că se împarte efectiv bunul, fie prin echivalent, adică doamna respectiva ar fi obligată să vă achite sulte.
Reductiunea testamentului poate fi facuta amiabil, la notar sau, în caz de neînțelegeri, la instanța
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce? Răspunsul se află în ceea ce ați scris chiar dvs.

Keyla a scris:
... bunicul moare, se dezbate succesiunea, iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea).

Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.


Tatăl și unchiul au renunțat la moștenirea bunicului dvs. (tatăl lor). Dar nu au renunțat și la moștenirea bunicii.
Nu puteau să renunțe in 2005 decât la moștenirea celui mort (bunicul) nu și la moștenirea celei care era la vremea aceea vie și neîngropată încă.
Dacă după 2010 (anul morții bunicii) și mai încoace ei nu au mai dat vreo declarație de renunțare care să privească și moștenirea bunicii (mamei lor) atunci iată motivul pentru care sunt chemați la notar. În calitate de moștenitori rezervatari ai defunctei.
În locul tatălui dvs. (decedat și el între timp) mergeți dvs. la notar.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)