Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de copiii romani nascuti in Belgia. Anul acesta in ianuarie ne-am mutat in Belgia, sotul meu lucreza aici, e si el roman. Am aflat ca sunt insarcinata. As vrea sa stiu ce acte trebuie sa facem dupa nasterea copilului pentru a putea merge in Romania cu el si pentru a putea reveni iar in Belgia. Este nevoie sa facem pasaport pentru copil aici sau in Romania? Va rog daca puteti sa-mi dati un raspuns. Multumesc anticipat
Nu trebuie sa veniti pana in Romania. Mergeti la ambasad/consulat dupa nasterea copilului si solicitati inscrierea certificatului de nastere. Pentru aceasta este necesar sa aveti certif. belgian de nastere a copilului eliberat de aut. belgiene, certif. de casatorie romanesc, actele de identitate si actele dvs. din Belgia(carte de identitate). Tot la ambasada veti solicita si pasaportul pentru bebelus. Astfel puteti veni acasa si calatori inapoi spre Belgia fara a mai fi nevoiti sa stati prea mult in Romania. Daca nu doresc sa va dea pasaportul (cu toate ca nu ar avea de ce sa va refuze)solicitati un permis de calatorie pentru copil si odata ajunsi acasa ii faceti pasaport la urgenta. Important este sa aveti certificatul de nastere romanesc.