avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proceduri proces drept civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proceduri proces drept civil

Buna ziua,
Va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari:
1. Ca o sentinta (civil, fond) sa devina definitiva trebuie sa treaca 30 zile calendaristice sau lucratoare de la data primirii sentintei prin posta?
2. Dreptul de superficie presupune pierderea unui teren (daca pe acesta este o casuta dezafectata in proprietatea altei persoane)? Sau in cel mai rau caz i se da dreptul doar la intrare, nu tot terenul?
3. La interogatoriu proces se raspunde doar cu da/nu sau pot completa cu detalii? (Exemplu: "cunoasteti legea x?" Da sau Nu sau pot adauga)
Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:47, 8 Iunie 2017
1. e vorba de zile calendaristice
.3. se poate completa cu detalii unde e cazul.
2.drept de superficie, drept de proprietate al unei persoane asupra construcţiilor, plantaţiilor ori lucrări aflate pe terenul aparţinând unei alte persoane. Constituie un dezmembrământ al dreptului de proprietate privind terenul, deoarece folosinţa acestuia este atribuită în mod perpetuu titularului dreptului de superficie
Ultima modificare: Duminică, 4 Iunie 2017
ContSters429609, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri.Indraznesc sa va mai cer o lamurire legata de cine are dreptul de superficie :cel cu terenul sau cel cu acea locatie dezafectata care are cel mult 30 mp (a fost a unei institutii si a cumparat-o o prietana Primar?)
cel cu locatia sau imobilul
Termenul se calculeaza pe zile libere- nu calendaristice-adica,nu se ia in calcul ziua in care incepe sa curga si ziua in care se implineste termenul.Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare., termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.[Art.181(2)NCPC].Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren,asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta.[Art.693(1)NCC].De principiu,la interogatoriu se raspunde cu "da" sau "nu" dar,se pot face si completari daca, sunt necesare si relevante.
Va Multumesc pentru raspunsuri.
Deci daca cineva, in lipsa mea (nu locuiesc in acel sat) isi face ilegal (fara autorizatie) o constructie pe un teren al meu devine proprietar si pe teren sau va avea dreptul sa il foloseasca?! Asa se poate dobandi un teren?!

Alte discuții în legătură

Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Dreptul la superficie klaudio klaudio in cazul in cre cineva construieste o parte din casa pe terenul vecinului se poate aplica dreptul la superficie? (vezi toată discuția)