Buna ziua!
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat!Am lucrat pina sapt trecuta la o firma timp de 1 an,am platitite toate taxele la stat,de sapt asta mam angajat la o alta firma....in caz ca peste 1 luna vreau sa intru un somaj pot sa ies de la firma unde am lucrat 1 luna..stiind ca tre sa am minimum 10 luni muncite si cotizate la stat in ultimii 2 ani?sau tre sa stau mai mult de 1 luna sa ma dea in somaj firma respectiva?
Va multumesc!
Angajatorul la care am lucrat sapt trecuta nu a vrut sa ma dea in somaj,ma facut sa imi dau demisia!Acum mam angajat la firma unui coleg pt 1 luna de zile si apoi vrea sa ma dea in somaj,pt restructurare de post,e legal asa ceva?ma tine 30 zile dupa asta sa ma dea in somaj?
Conform art.34 din Lgea nr.76/2002 trebuie sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24
Art. 34
(1)ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a)au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b)nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c)nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d)sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate
Trebuie totusi sa lucrati o perioada si la cea de-a doua firma...intrucat pentru a benefiacia de indemnizatie de somaj este necesara desfiintarea postului pe care il ocupati ( desfiintare efectiva) si sa beneficiati de un preaviz de minim 20 de zile lucratoare ( la un calcul simplu aceasat insemana aproximatim 1 luna)
Firma isi asuma niste riscuri....angajandu-va azi ....si maine desfiintandu-va postul...
Are vreo importanta ca din alea 12 luni am cam 7 luni lucrate cu 4 ore ca norma de lucru?Pot sa ma angajez la firma sa lucrez numai 1 luna dar sa am cim cu 2 ore si sa ies in somaj normal?sau sunt obligat sa am 8 ore cu cim?
Va multumesc deosebit!
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;