avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... un sfat!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

un sfat!

Buna ziua!
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat!Am lucrat pina sapt trecuta la o firma timp de 1 an,am platitite toate taxele la stat,de sapt asta mam angajat la o alta firma....in caz ca peste 1 luna vreau sa intru un somaj pot sa ies de la firma unde am lucrat 1 luna..stiind ca tre sa am minimum 10 luni muncite si cotizate la stat in ultimii 2 ani?sau tre sa stau mai mult de 1 luna sa ma dea in somaj firma respectiva?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: camelia21 , utilizator 22:28, 23 Septembrie 2009
1. Cel mai bine este sa va faca un contract de munca pe perioada determinata de o luna si, la expirarea lui, puteti intra in somaj.
2. Daca la fostul angajator ati lucrat cu 8 ore pe zi, mai mult de 12 luni, atunci acest ultim contract de munca poate fi si cu 1-2 ore pe zi.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Valeriu, din ce spune doamna nu prea ar reiesi realizarea stagiului minim de cotizare pentru somaj ...

Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

La aceste perioade se mai adauga inca 3 luni acordate in baza OUG nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.
Art. 1
(1) Prin derogare de la dispozitiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru persoanele care se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 31 decembrie 2009, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, stabilita in conditiile legii, se prelungeste cu 3 luni.
(2) Pentru somerii care beneficiaza de indemnizatie de somaj la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
camelia21 a scris:

Are vreo importanta ca din alea 12 luni am cam 7 luni lucrate cu 4 ore ca norma de lucru?Pot sa ma angajez la firma sa lucrez numai 1 luna dar sa am cim cu 2 ore si sa ies in somaj normal?sau sunt obligat sa am 8 ore cu cim?
Va multumesc deosebit!

Da, are mare importanta !!!
stagiul la somaj se calculeaza proportional cu durata timpului de munca.
Adica pt cele 7 luni lucrate cu 4 ore/zi cumulati un stagiu de 7:2= 3 luni si jumatate.
deci din cele 12 luni de la vechiul angajator realizati un stagiu de :
3.5+5= 8.5 luni

Asat inseamna ca va trebuie sa lucrati cel putin inca 3.5 luni cu norma intreaga pentru a indeplini stagiul pentru acordarea somajului.

Dreptul la somaj se deschide si la incetarea unui contract pe perioada determinata, nu doar la desfiintarea postului (este util sa stiti)
Va multumesc frumos pt raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj hornea marioara hornea marioara lucrez la o sc cu contract de munca pe perioada nedeterminata de 6 ore din 2007 si modificata 4 ore din iulie 2009.IERI SEFA A ADUS O ANGAJATA NOUA \'DE ... (vezi toată discuția)
indemnizatia de somaj vioricaloredana vioricaloredana buna ziua am si eu o intrbare.daca pe ultimele patru luni nu au fost platite datoriile catre stat pot beneficia de indemnizatia de somaj.lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)
Intarzierea depunerii actelor de somaj lilyana lilyana Mi s-a incheiat contractul de munca in 17 mai si, bazandu-ma pe niste promisiuni de munca, pana acum nu am depus actele de somaj. Am mai mult de 12 luni ... (vezi toată discuția)