avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort fara domiciliu comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort fara domiciliu comun

Buna ziua
Poate sotul fara certificat de casatorie sa introduca cerere divort si sa ceara copilul minor?Munceste in strainatate si de 2 ani nu si-a vazut copilul,mama a plecat si ea la munca pt 3 luni si e posibil ca sotul sa se intoarca inaintea ei, poate face ceva legal?Eventual sa inainteze divort si sa declare abandon din partea mamai?
Mentionez ca in acte sotia are domiciliul in casa parinteasca cununia a avut loc in localiatea ei de domiciliu,iar sotul nu si-a schimbat buletinul a ramas pe localitatea unde s-a nascut.Practic nu au domiciliu comun.
Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:24, 6 Iunie 2017
Soţul poate să introducă acţiune de divorţ. I se va solicita de către instanţă certificatul de căsătorie, dar el poate primi un duplicat, în situaţia în care nu mai are acest certificat.

Ultimul domiciliu comun al soţilor nu se stabileşte în funcţie de adresa de domiciliu din actele de identitate,ci în funcţie de adresa la care soţii au locuit, efectiv, împreună ultima oară.
Au locuit in Spania,acolo s-a nascut si copilul , de 3 ani mama si copilul au stat in tara iar tatal in spania.
Certificatul de nastere al copilului l-au facut la domiciliul tatalui,desi mama a stat acasa la parintii ei.
Practic el si-a trimis familia in tara pt ca el sa stranga bani, si le trimitea si lor 100 euro la 2 luni.Din aceasta cauza mama a plecat pt 3 luni in anglia si acum ii este frica ca el se intoarce inaintea ei si nu o sa ii mai dea copilul,care se afla la mama lui.
Este posibil?
Multumesc!
Stimate tătic, este ciudat cum dvs. vreţi să declaraţi abandonul copilului din partea mamei, în timp ce dvs. de 2 ani nici măcar nu v-aţi văzut copilul.Bănuiesc că mama copilului dvs. a plecat la muncă fiindcă aici nu putea să-i asigure toate cele necesare copilului, pentru un trai mai bun al acestuia. Probabil nu pleca dacă dvs. contribuiaţi cu 200-300 euro lunar la creşterea copilului.
Copilul unde este acum? L-a lăsat mama pe stradă sau la bunici sau la o rudă, în siguranţă?
Legal, puteţi cere divorţul, obţineţi un duplicat de la Starea Civilă unde v-aţi cununat, dar argumentul dvs. cu abandonul copilului de către mama este hilar şi nu vă ajută la stabilirea domiciliului copilului la dvs.
@ASUL28, acum m-am dumirit. Procedura administrativă într-un proces durează cel puţin 2 luni.Aţi făcut greşeala capitală să lăsaţi copilul la părinţii lui!!!! Puteţi pierde copilul dacă el vine acasă înaintea dvs şi se grăbeşte cu procesul.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
Martonze, utilizator
Aveti mare dreptate
Am uitat sa mentionez ca vorbesc din partea mamei,este sora mea, este foarte speriata nu stie cum sa ajunga mai repede acasa, el a intrerupt orice cominicare cu ea si ne intrebam ce poate sa faca....mai ales ca am aflat ca vine in tara inaintea ei....luna asta si el avea programata venirea la sf lunii septembrie
Ma gandesc sa vina ea prima sa isi i-a copilul si sa introduca ea divortul
orice sfat ne ajuta....
Multumim mult!!!
Mama cand a plecat a delegat autoritatea parinteasca ? In grija cui se afla minorul in prezent ?

Orice demers de a lua copilul se poate face legal doar prin instanta. In cazul promovarii oricarui tip de actiune de catre tata sora dvs va primi o citatie insotita de cererea tatalui si de actele in sustinere, asa ca nu exista sa nu aflati ce vrea si sa nu va puteti apara, chiar daca mama e plecata.

Alte discuții în legătură

Probleme familiale Rrazvan15 Rrazvan15 Buna ziua/seara ! In primul rand, stiu ca sunt doar un copil de 14 ani ce n-are ce cauta aici, pe forumul acesta . Dar din Decembrie, parintii mei nu se mai ... (vezi toată discuția)
Substituire acord părinte călătorie minor în străinătate ghiocelioana ghiocelioana Bună ziua! Doi soţi români divorţaţi în Spania au atribuită exercitarea autorităţii părinteşti împreună asupra minorului lor, născut tot ... (vezi toată discuția)
Ce sanse am?- lasare copii in grija bunicilor Mayytza Mayytza Buna seara! As dori sa plec in strainatate pentru a munci periodic, Am doua fetite gemene de un an iar eu si tatal lor suntem despartiti. Nu legal. El a ... (vezi toată discuția)