avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum trec de la custodie unica la custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum trec de la custodie unica la custodie comuna

bunaziua, suntem parintii unui copil de 16 ani, am divortat acum 10 ani, si dupa cum era legea la timpul respectiv, unul din noi a avut custodie unica(am cazut de acord ca asa este mai bine pt toti din punct de vedere al birocratiei). astazi am vrea, tot din punct de vedere a birocratiei, sa facem cumva sa avem custodia comuna iar copilul sa isi schimbe domiciliul la parintele care inca nu are custodie. tin sa precizez ca suntem de acord toti 3 asupra acestui fapt, fie noi parintii fie fiul, si am vrea doar sa regularizam o situatie familiara pe care de fapt noi deja o traim.
am putea avea un raspuns cu calea cea mai simpla de urmat si la ce ar trebui sa ne asteptam?
ps:intreband in stanga dreapta ni s-a spus ca ar fi destul de complicat, ca ar trebui sa intervina autoritatea tutelara, ca anchete socile, eu nu inteleg de ce daca copilul are 16 ani iar noi toti 3 ne intelegem.
multumesc din suflet, cu respect, luci
Buna ziua,

Cel mai bine ar fi sa mergeti la un notar care sa consfiinteasca aceasta intelegere. Atunci cand parintii se inteleg cu privire la masurile care il privesc pe minor, nu este nevoie de instanta.
Din cate cunosc, notarul nu solicita nicio aprobare sau ancheta sociala de la autoritatea tutelara. Doar instantele de judecata cer astfel de informatii atunci cand parintii nu se inteleg.

Mai mult, daca minorul are deja 16 ani, acesta poate decide impreuna cu parintii ceea ce este bine pentru el, astfel incat nici nu este nevoie de vreo hotarare sau conventie incheiata la notar.
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
ALEXANDRA VASILE, Avocat
Cu ce vă ajută autoritatea părintească comună?
Dacă vă înţelegeţi, nu aveţi nevoie de aşa ceva.
La chestiile birocratice
Din pacate din notariat si din tribunal ni s-au spus toate chestiile astea cu autoritatea tutelara si anchete sociale. Mie mi se pare absurd, tocmai e aceea am intrebat si aici.
Nu o rezolvați la notar cat exista o hotarare judecatoreasca.
Depuneti cerere la judecătorie pt a exercita autoritatea parinteasca în comun și schimbarea locuinței, iar celalalt prin întâmpinare va fi de acord.
Se va face și ancheta sociala.
Asta dacă vreți sa va complicați, când e simplu ca minorul sa stea la celalalt, ca nu e mare lucru la varsta asta. Încă 2 ani și scăpați de orice ar fi nevoie de la părintele rezident.
Ca de fapt asta va incurca, ca sunteți întrebat de acordul rezidentul..nu e mare lucru sa îl luați.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac ca sa obtin custodia fetitei mele? angelaboznea angelaboznea buna ziua, in data de 20.09.2012 am divortat cu custodie comuna asupra copilului. Eu am un an de cand locuiesc in Suedia iar copilul este de 6 luni cu mine. ... (vezi toată discuția)
Divort / situatie copil IonutCo IonutCo Buna ziua, Impreuna cu sotia am decis sa divortam, fiecare cu motivele lui..mai mult sau putin intemeiate. Avem un copilut de 2 ani. Nu ma intereseaza nimic ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)