avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exista termen limita pentru inceperea urmaririi penale?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Exista termen limita pentru inceperea urmaririi penale?

Buna ziua, am un prieten care a fost citat ca si faptuitor in incalcarea prevederilor articolului 360 din codul penal, citatia a fost emisa pe data de 6 iunie 2017. Speculeaza ca ar putea fi vorba de o actiune desfasurata in luna lui noiembrie 2015, se mai poate incepe urmarirea penala dupa 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 22:04, 8 Iunie 2017
Nu poți fi citat ca făptuitor. Cu siguranță că a fost începută urmărirea penală pe faptă, în temeiul art. 305 alin. 1 din Cod procedură penală, care prevede:
(1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârșită ori a cărei săvârșire se pregătește, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.
privitor la aliniatul 3 art. 305 Cod proc. pen, se poate continua urmărirea penală, în următoarea condiție:

Cred că sunteți interesat de prevederile alin. 3 al art. 305 Cod proc. pen. care prevede:
(3) Atunci când există probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârșit fapta pentru care s-a început urmărirea penală și nu există vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare față de aceasta, care dobândește calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia și dosarul cauzei”.
Codul de procedură penală – modificări (II) (O.U.G. nr. 18/2016)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal ... andreutzAaajsb andreutzAaajsb Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal in personam. Imi poate explica cineva ce este dosarul penal in rem care nu va fi niciodata in ... (vezi toată discuția)
Legea privind emiterea ordonante de continuarea urmaririi penale de catre organul de cercetare penala? eusaisapte eusaisapte Buna ziua, \"organele judiciare\" au falsificat impotriva mea 3 (trei) dosare de Incalcarea solemnitatii sedintei, in unul acuzandu-ma ca tulbur linistea in ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru inceperea urmaririi penale in rem gaby83 gaby83 Cine emite ordonanta de urmarire penala in rem si care sint conditiile? Trebuie comunicata si invinuitului? (vezi toată discuția)