avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1770 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Martor într-un dosar penal.
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Martor într-un dosar penal.

Mama mea este chemată ca martor într-un dosar penal. Acum ceva timp, un fost coleg de muncă de al ei s-a oferit să o ajute cu o scrisoare medicală pentru tatăl meu după ce a auzit-o că acesta nu poate să ajungă la spital pentru a își lua scrisoare medicală de acolo. Menționez că acest coleg al ei lucra împreună cu ea într-un total alt domeniu față de cel medical. I-a spus mamei că este medic rezident, ca face gărzi la secția de cardiologie și că o poate ajuta cu scrisoare. Ea a acceptat fără să se gândească prea mult și ulterior a intrat în posesia scrisorii. I-a dat domnului respectiv o sumă de bani ca mulțumire pentru ajutor și și-a văzut de viață. Cu toate astea nu a folost scrisoare medicală respectivă pentru că i s-a părut ceva suspect la ea. Acum părinții mei sunt citați ca martori, întrebarea mea este vor păți ceva? Cum ar trebui să gestionăm situația?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 20:54, 27 Septembrie 2024
Buna ziua

Sa ia legatura cu un avocat cu care sa se sfatuiasca.

Martor nu insemna ca au inceput urmarirea impotriva unei persoane anume si restul sunt acolo doar pt declaratii.... Daca urmarirea este in rem, toata lumea, inclusiv viitorii inculpati sunt audiati in calitate de martori.

Prin dispoziţiile art. 305 alin. (1) C. proc. pen., legiuitorul a instituit în sarcina organelor de urmărire penală obligaţia începerii urmăririi penale in rem, imediat ce au fost legal sesizate, deci anterior efectuării oricăror acte de cercetare în cauză. Noua reglementare procesual penală instituie, aşadar, obligația începerii, în toate cazurile, a urmăririi penale cu privire la faptă (in rem), chiar şi în ipoteza în care în cuprinsul actului de sesizare este indicată o anumită persoană ca fiind cea care a săvârșit infracțiunea ce face obiectul sesizării ori când starea de fapt descrisă permite identificarea acesteia.

Subsecvent cercetărilor in rem, în măsura în care există indicii suficiente pentru a fundamenta bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârșit fapta, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare față de aceasta, in personam, persoana respectivă dobândind calitatea de suspect şi, în considerarea aceste calităţi, drepturile prevăzute în art. 78 raportat la art. 83 C. proc. pen. şi obligaţiile prevăzute în art. 108 C. proc. pen.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal ... andreutzAaajsb andreutzAaajsb Care este diferenta dintre dosarul penal in rem si dosarul penal in personam. Imi poate explica cineva ce este dosarul penal in rem care nu va fi niciodata in ... (vezi toată discuția)
Exista termen limita pentru inceperea urmaririi penale? alexvn32 alexvn32 Buna ziua, am un prieten care a fost citat ca si faptuitor in incalcarea prevederilor articolului 360 din codul penal, citatia a fost emisa pe data de 6 iunie ... (vezi toată discuția)
Plangere penala piatravasile piatravasile Buna seara. As dori sa stiu care sunt pasii care se fac dupa ce a fost depusa o plangere penala? (vezi toată discuția)