Dacă v-ați împăcat, nu mai puteti reveni asupra acestei decizii, se dispune încetarea procesului penal, daca nu va plătește ce ati convenit îl puteți executa silit daca încheiati un act in acest sens, era mai bine sa fi încheiat un acord de mediere din mai multe considerente in cazul dvs.
In cazul împăcării o sa fiti obligată si dvs la plata cheltuielilor de judecată.
Bună ziua, Asa cum a explicat și dl avocat, situația dvs se putea rezolva prin mediere. Nu este timpul pierdut. Puteți încheia un Acord de Mediere, la un mediator, strict pe partea pecuniara, eșalonand plățime.Pașii următori va vor fi explicați de mediatorul ales.
Nu cred ca este bine sa faca plata esalonata daca suma este mare.
E posibil sa nu va puteti recupera banii.
Daca mergeti la mediator sa va luati si avocat care sa va sfatuiasca bine pentru ca mediatorul se ocupa de mediere si nu de drepturile si interesele dvs.
Avocatul il va plati oricum inculpatul daca rezolvati sau nu...
Puteti face impacarea sau intelegerea si la mediator nu numai la notar. Rolul mediatorului este si sa se asigure ca intelegerea dintre parti va fi si dusa la bun sfarsit.
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .
Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.
Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.
Împăcarea
Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
Perfectati un acord de mediere.
Succes.