avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor mama singura fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor mama singura fara venit

Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 luni si nu am un venit, deoarece inainte cu ceva timp de a ramane insarcinata apucasem sa demisionez de la fostul loc de munca. As dori sa va intreb: 1. in momentul in care va veni copilul exista posibilitatea sa cer vreun ajutor de la stat avand in vedere ca nu sunt casatorita si nu ma inteleg cu tatal, deci va trebui sa cresc copilul singura sau voi primi doar acea alocatie de 200 de lei a bebelusului? 2.S-a mai schimbat cumva ceva privind indemnizatiile pentru cresterea copilului? Mentionez ca, inainte de a demisiona, am lucrat la aceeasi firma din mai 2013, dar cu intreruperi de contract, reinnoirea acestuia facandu-se in octombrie 2015 pana la sfarsitul lunii septembrie 2016 cand am demisionat. Auzisem ca acum conteaza sa fi avut venituri in ultimii 2 ani precedente nasterii, insumand 12 luni (ceea ce eu am avut) stie cumva cineva ceva despre acest aspect? Si cum pot demonstra lucrul acesta? Sa merg la Administratia Financiara pentru a dobandi documentul care atesta veniturile sau cum se procedeaza? Si apoi.. unde trebuie sa ma adresez cu acest document pentru a primi indemnizatia? Multumesc frumos! O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 4 Septembrie 2020
Buna ziua,

Conform OUG 111/2010 Art. 2.
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Din mesajul dvoastra inteleg ca aveti cele 12 luni necesare, deci puteti beneficia de indemnizatia lunara de crestere a copilului.

Documentul care atesta venituri realizate in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului se emite de catre platitorul de venituri, respectiv de angajator.

Documentele se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Conform OUG 111/2010 Art. 13.
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele; (literă modificată prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 132/2011, în vigoare de la 1 iulie 2011)
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate
Cryss84 a scris:

Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 luni si nu am un venit, deoarece inainte cu ceva timp de a ramane insarcinata apucasem sa demisionez de la fostul loc de munca. As dori sa va intreb: 1. in momentul in care va veni copilul exista posibilitatea sa cer vreun ajutor de la stat avand in vedere ca nu sunt casatorita si nu ma inteleg cu tatal, deci va trebui sa cresc copilul singura sau voi primi doar acea alocatie de 200 de lei a bebelusului? ....



In acest caz, pentru indemnizatia CCC se va efectua o ancheta sociala.
Buna ziua sunt mama singura am 3 copi mibori unul 2 altul 6 si 7 am terminat indemnizatia si imi esteforte greu sa mai ne intretinem locuim cu chirie tatl copiilor este arestat ce ajutor pot primi de la stat va rog mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere copil pentru persoana fara venit 2017 andrasi andrasi Buna seara, As dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie de crestere copil in urmatoarele conditii: 1. am lucrat in perioada martie 2015 - aprilie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de cresterea a copilului pentru cetateni straini Madalina |Patron Madalina |Patron Buna ziua. Am nevoie de o indrumare. De ce documente este nevoie si care este procedura pe care trebuie sa o urmeze un cetatean strain, care indeplineste ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri indemnizatie in caz de demisie anamarialefter@yahoo.com anamarialefter@yahoo.com Sunt insarcinata in 4saptamani si lucrez de 1an cu norma i treaga si am mai lucrat jumate de an cu jumatate de norma la aceeasi societate si as vrea sa imi dau ... (vezi toată discuția)