avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributie lucrari fatada
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributie lucrari fatada

As dori sa stiu daca sunt obligat sa contribui la plata lucrarilor de refacere a fatadei unei cladiri, daca sunt co-locatar in curte comuna (fac parte din asociatia de locatari), dar cladirea in care locuiesc este complet separata de cladirea pentru care se fac lucrarile.
Recent asociatia a fost somata (de Primarie, Politie) sa efectueze lucrari de refacere a fatadei pentru ca ar constitui pericol public.
Imobilul in care locuiesc este in curtea comuna interioara, dar este complet detasat - practic, pe vremuri, a fost casa portarului - dar in timp i s-au adus imbunatatiri.
Nu stiu cum se aplica legea in acest caz - pe internet am gasit doar cazuri de bloc, unde toate apartamentele fac parte din aceeasi cladire.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 08:15, 14 Iulie 2023
Multumesc de raspuns.

Intre timp am aflat ca 2 parti sunt considerate comune: pivnita si intrarea in curte. Acestea sunt folosite de toti locatarii, inclusiv noi.
Dar cota s-a convenit uniform pentru toata lumea, in conditiile in care unii vecini au cate 3-4 camere cu exteriorul in fatada care se renoveaza. Nu mi se pare normal. Gresesc?

Intrebarea finala ar fi - exista firme/persoane autorizate care sa faca evaluarea imobilului si a situatiei sa-mi dea o foaie clara cu care sa inchid balciul asta?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine a convenit cota trebuie sa o convina in conformitate cu actele de proprietate detinute de catre proprietari.
Altfel se poate considera ca oricine poate conveni o cota pentru unii care au locuinta vis-a-vis sau in alt cartier!

In conditiile in care imobilul nu este un bloc si este constituit din mai multe corpuri de cladire separate, foaia clara o reprezinta actul de proprietate, cadastrul, extrasul de carte funciara pentru informare.

In aceste acte trebuie sa fie descris partile comune.
Buna ziua,

Am o situatie asemanatoare.
Exista trei cladiri de apartamente distincte, fiecare cu intrarea sa separata, dar construite pe acelasi teren si unite la nivelul subsolului de o parcare subterana si de o cale de acces supraterana. Terenul este perpendicular pe axul strazii si astfel doar primul bloc are vederea sau mai bine spus o latura, care nu este fatada principala cu intrarea in bloc, la strada. Aceasta latura / fatada de la strada, care, repet, nu este fatada de aces in acel bloc, este deteriorata la nivelul tencuielii. Calea de acces catre celelate 2 blocuri se afla tot perpendicular pe strada principala, in lateralul primului bloc. Deci cine doreste sa mearga catre blocul 2 sau blocul trei, intra din strada pe calea de acces, trecand de aceasta prima cladire.

Administratorul condominiului insista ca repratia fatadei de la strada a acestui bloc cade in sarcina tuturor membrilor condominiului, deci inclusiv blocurile separate de acea prima cladire de pe teren care are expunere la strada principala.

Pe de o parte este fatada vizibila de la strada a ansamblului (construit de acelasi dezvoltator) si un aspect deteiorat sau imbunatatit are impact asupramintregului ansamblu, pe de alta parte e o cladire separata de celelalte doua cladiri, si este neobisnuit ca cineva din blocul 3 sa plateasca deteriorarea unui perete exterior din blocul 1.

Ma intreb cum este corecta repartizarea cheltuielilor de reparatie.
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2023
Ionut Stanimir, utilizator
Legea 196/2008 a asociațiilor de proprietari

Articolul 35
(2) In cazul ansamblurilor rezidentiale formate din locuinte si/sau constructii cu alta destinatie, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, constituie parti comune din condominiu, daca actele de proprietate nu prevad altfel, urmatoarele:
a) curtile, gradinile, caile de acces;
b) elementele de echipament comun, inclusiv partile de canalizare aferente, care traverseaza proprietatile private;
c) corpurile de cladiri destinate serviciilor comune;
d) locurile de trecere; instalatiile de apa si canalizare, electrice, de telecomunicatii, de incalzire si de gaze de la bransament/racord pana la punctul de distributie catre partile aflate in proprietate individuala; canalele pluviale; rezervoarele de apa;
e) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.

Articolul 75
(1) Cheltuielile asociatiei de proprietari
sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.

Articolul 76
Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac in conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Articolul 48
(5) Hotararile luate, in conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), obliga toti proprietarii sa participe, in proportiile stabilite de adunarea generala, la plata lucrarilor, precum si la cheltuielile de functionare, administrare, intretinere si de inlocuire a partilor comune sau a elementelor transformate sau create.

În concluzie
Potrivit art 35 alin (2) se înțelege ca locuintele situate in corpuri de clădiri separate nu au parti comune, cu exceptia cazului în care în actele de proprietate se precizeaza altceva.
Asociatie de proprietari poate fi constituita pe ansamblu rezidențial și sa gestioneze mai multe blocuri, dar părțile comune sunt cele menționate la art 35 alin 2vdin LG 196/2018.
Cheltuielile comune cu reparatiile pe întreg ansamblul rezidențial, pentru reparatiile altor blocuri, s-ar putea repartiza tuturor proprietarilor din ansamblu numai în condițiile în care exista o hotărâre a adunării generale a asoc proprietari la care participa toti proprietarii ans rezidențial si în care s-a aprobat o astfel de repartizare a chelt comune ptr reparații.

Solicitati in scris președintelui si comitetului executiv temeiul legal al repartizării chelt de reparatii ptr alt bloc din ansamblu.

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informaţi în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociaţiei, să solicite în scris şi să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociaţiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.

Solicitarea ar avea un impact mai mare dacă ar fi semnata de cat mai mulți proprietari din celelalte blocuri, faceți un tabel cu nume prenume, bloc, apart, semnatura.
"Domle Presedinte, Subsemnatii proprietari din blocurile x y z, conform tabel anexat, avand in vedere art 28 alin (1) din Lg nr 196/2018 a asoc de propr, va solicitam sa ne transmiteti temeiul legal privind repartizarea cheltuielilor aferente reparațiilor fatadei care constituie parte comuna a blocului w bla bla bla"

Pentru a demonstra ca sunteți informați și în cunostinta de cauza, completați cu citarea articolelor menționate mai sus din Lg 196!/2018. "Potrivit art 35 alin (2) bla bla bla și art 48 alin (5) bla bla bla.
Va solicitam sa ne puneți la dispoziție în termenul legal, hotărârea și regulamentul asoc proprietari privind modul de repartizare al cheltuielilor
Anexat tabelul cu proprietari semnatari ai prezentei cereri"

Nu va adresați administratorului, administratorul este un simplu angajat, președintele și comitetul executiv conduc asociatia.
Si pentru a-l baga și pe administrator "în seama", înainte de paragraful cu "Anexam tabelul" introduceți "Prezenta solicitare este justificata de informarea administratorului asoc de propr, dl Administratorescu privind repartizarea cheltuielilor pentru reparația fatadei blocului w catre toti proprietarii din asoc proprietari "
Asta ca știe președintele pe cine sa ia la întrebări.

Legea 196/2018
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iulie 2023
cyan, moderator
Va multumesc! Foarte util si clarificator! Va sunt recunoscator pentru timpul acordat!

Alte discuții în legătură

reparaȚia faȚadei blocului (din dreptul apartamentului meu) trebuie fĂcutĂ de mine sau de cĂtre asociaȚie? Criticul Criticul Bună seara! În urma unei furtuni puternice a căzut in dreptul unui dormitor al apartamentului meu, o porțiune din fațada exterioară a blocului. Mi ... (vezi toată discuția)
Presedintele si administratorul asociatiei vulturul -zarnesti, ... profesoara10 profesoara10 Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, jud. Brasov au decedat.Fiica fostului administrator si cenzorul au influentat membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea ... Drimbaovidiu Drimbaovidiu Dacă la o ședință nu a fost întocmit cvorumul pentru luarea unor decizii, la următoarea ședință se pot lua decizii dacă nu este întrunit cvorumul? (vezi toată discuția)