avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire - situatie foarte complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire - situatie foarte complicata

Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in situatia urmatoare:

Mostenirea in cauza este fosta proprietate a bunicilor mei care nu mai traiesc. Acestia au 6 copii, din care unul este oaia neagra. Aceasta oaie neagra este femeie, s-a casatorit cu un barbat betiv si a facut multi copii, in plus si ea are un caracter foarte josnic...

In timp ce bunicii mei traiau au hotarat amandoi sa dea o parte din pamant (loc de casa si gradina) unui unchi al meu. Acesta si-a facut acum 20 de ani casa acolo, s-a gospodarit, numai ca fiind acele timpuri lucrurile s-au facut fara acte, cu acordul verbal al bunicilor. Ceilalti frati exceptand oaia neagra, respectam si acceptam cuvintele bunicilor mei (eu fiind fiul uneia dintre fetele bunicilor) si nu avem nici o pretentie asupra bunurilor unchiului, consideram ca este partea lui de mostenire si nu avem noi ce sa cautam in casa omului unde a muncit singur o viata si si-a facut un rost. Cand bunicii mei traiau, au mai cumparat cu act de mana si semnatura inca un loc de casa si gradina lipit de cel unde si-a facut unchiul mentionat mai sus casa, pentru ca aveau de gand sa isi faca si ei casa acolo dar nu s-a mai realizat. Banii cu care s-a cumparat acest loc de casa au fost imprumutati de la tatal meu (ginerele lui) si nu au mai fost returnati, nu exista acte ale imprumutului, totul s-a facut verbal, in familie se stie situatia. Acum pentru ca oaia neagra a luat un betiv cu care nu a facut decat copii, normal ca lua si bataie de la acesta, a avut o viata pe masura, se intelege ce situatie a fost. Dupa ce au murit bunicii mei, fratii nu s-au indurat sa o mai lase pe oaia neagra sa sufere si i-au permis sa se mute cu o parte din copii in casa bunicilor sa traiasca linistita. Acum incep problemele:

Oaia neagra a distrus casa bunicilor, in timp de cativa ani cat a stat acolo (pot fi si 10 ani) a vandut tot ce s-a putut vinde, spre exemplu bunicul pana sa moara a facut un cuptor cu soba de caramida noua iar ea l-a distrus si a vandut caramida pe o sticla de tuica (genul ala de om este....) a vandut toate uneltele bunicului la fier vechi tot pentru bautura, casa s-a degradat foarte tare, "sta sa pice", acum 3 ani a plecat cu mare scandal de acolo, a sfaramat sobele din casa, au spart geamurile, usile, au furat gardurile, au lasat foarte mult gunoi, vorbesc de macar 2 remorci, practic dintr-o casa batraneasca locuibila pe care a luat-o in primire cu beciul plin de mancare, depozitul cu porumb plin, lemne pentru foc cumparate, si tot ce era necesar traiului, nu au mai ramas decat gunoi, niste pereti sfaramati si cuibaruri de soareci si sobolani, nu mai se poate locuii acolo, este periculos si infect.

Nimeni nu s-a asteptat ca aceasta persoana impreuna cu ai ei copii sa faca asa ceva, tuturor ne-a fost mila de ea si copii ei.
Intre timp cat a stat in casa bunicilor unul dintre copii ei (var al meu) a crescut si s-a insurat si si-a facut casa fix pe locul de casa vecin cu casa unchiului, cumparat de bunicul meu cu banii luati de la tata. Noi nici nu am stiut asta, este o constructie recenta (5 ani) fara acte, fara acordul nimanui, cu "de la sine putere si stapanire". In plus au atentat sa ii ia si gradina unchiului meu care are casa acolo inca de cand traiau bunicii, a fost mare scandal...

Oaia neagra si cu ai ei copii au doar drepturi fara obligatii si considera ca li se cuvine tot ce vor. Ce se naste din pisica soareci mananca...

Bineinteles ca exista foarte multa tensiune intre oaia neagra si restul familiei pentru raul facut, pentru ca au ras de bunicul meu si de munca lui...

Ce as vrea sa stiu:

- cum se poate proceda pentru ca unchiul meu sa isi faca acte pe casa? Avand in vedere faptul ca o parte dintre frati locuiesc in alte zone din tara la mare distanta se poate merge la acestia si impreuna sa se dea o declaratie la notar prin care sa se recunoasca dreptul la casa a unchiului in cauza, sa se autentifice in scris dorinta bunicilor ca fiul lor sa locuiasca acolo, si sa se renunte la orice pretentie vizand casa si gradina lui? Daca se poate ce trebuie sa contina acesta declaratie? cum trebuie facuta? Oaia neagra nu va face asta insa restul suntem majoritari plus ca noi consideram cuvantul si dorinta bunicilor lege.

- se poate cumva demonstra faptul ca acel pamant unde si-a facut varul meu casa apartine tatalui meu avand in vedere ca a fost cumparat cu o hartie de mana care este la mine (intelegere intre bunicul si fosta proprietara), si cu un imprumut al bunicului la tata care nu a fost returnat niciodata. Consider ca in realitate acel pamant apartine aceluia a carui bani au fost dati pentru a se cumpara.

- ce facem cu aceasta constructie a varului pe acel pamant?

- cum trebuie sa procedez vizavi de furturile si distrugerea casei bunicilo de catre oaia neagra si copii ei? poate "plati" pentru raul facut ? daca da cate variante de actiune exista?

- costa mult actele pentru a dezbate mostenirea avand in vedere ca sunt mai mult de 10 ani de cand au murit bunicii?

Multumesc frumos si am mare nevoie de ajutor mai ales ca am ajuns sa fim amenintati cu moartea daca ne ducem acolo.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:15, 14 Iunie 2017
Intradevar situatia este complicata dar luata punct cu punct veti reusi sa o scoateti la capat mai devreme sau mai tarziu.
In primul rand trebuie facuta succesiune dupa bunici.
Cum oaia este neagra veti ajunge sa dezbateti in instanta mostenirea daca nu intelege sa faceti succesiunea dupa bunici pe cale amiabila la notar.
Unchiul isi poate face acte prin uzucapiune de 20 ani, trebuie sa initieze o actiune in instanta in acest sens.
Cum casa varului este recenta si construita fara acte si autorizatie de construire se poate face o sesizare la disciplina in constructii din primarie care il poate sanctiona pecuniar si dispune demolarea casei.
Cum i s-a permis de catre ceilalti mostenitori sa locuiasca in casa parintilor este dificil dar nu imposibil de solicita despagubiri pentru pagubele produse iar cum este vai de ei chiar imposibil de recuperat ceva. In schimb o puteti "santaja" sa incheiati mostenirea la notariat in schimbul "uitarii" distrugerilor, ii spuneti ca daca faceti succesiune prin instanta va plati toate cheltuielile de judecata si expertizele necesare pentru iesirea din indiviziune, poate o convingeti cu frumosul.
Banii imprumutati de bunic de la tatal dvs pot fi dovediti cu inscrisuri si martori, chitanta de mana, ceilalti frati, vanzator.
Daca sunteti amenintati cu moartea sesizati politia telefonic la 112 sau in scris.

Situatia de uzucapiune se poate aplica si daca casa a fost construita dupa revolutie? prin 1993...1994 (bunicii traiau atunci) si fara sa mai fie necesar acordul celorlalti frati, sau doar a unei parti a acestora?

Unchiul nu are hartie de mana facuta cu bunicu, era fiul lui si i-a dat terenul. Ma intereseaza foarte mult pentru ca vreau sa rezolvam cat mai curand situatia.

Banii imprumutati de la tata ... situatia a fost cam asa (imi amintesc pt ca eram mic) a venit bunicul intr-o seara tarziu cu trenul la noi acasa, a primit banii, dimineata a plecat la prima ora inapoi. Nu avem hartie de mana sau martori, totul a fost facut in familie, pe baza relatiilor stranse si a bunei intelegeri. Doar ca ceilalti frati stiu de aceasta intamplare. In familie unde exista dragoste nu se practica obtinerea dovezilor... Deci exista posibilitatea demonstrarii ca ar reveni tatalui meu acel teren?

In plus tatal meu s-a ocupat de inmormantare si pomeni pentru bunici. Aceste cheltuieli pot fi recunoscute cumva legal? si au influenta cumva? Nu mai avem chitante in acest sens, martori sunt fratii. Din ce am auzit la alte persoane, nu ar avea nici o importanta pentru ca nu l-a obligat nimeni pe tata sa cheltuiasca bani, totusi doar nu ii lasa pe bunici la groapa de gunoi...

Se poate face o sesizare la politia din sat, aceasta sa vina la fata locului si pe baza declaratiilor noastre (mama, o matusa, si unchiul de acolo, posibil si verii mamei care sunt vecini) sa se constate tot ce a distrus si ce s-a furat? Este obligata politia sa vina la fata locului pentru o astfel de plangere?

Multumesc frumos, apreciez.
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
eugen1985, utilizator
Sesizarea politiei pentru distrugere trebuia facuta la momentul respectiv sau cel tarziu in termen de 3 luni de la data cunoasterii faptuitorului.

Uzucapiunea se poate face chiar daca a fost construita dupa 1989.

Casa este inregistrata la primarie, cine a platit impozitul pe casa respectiva?

Ceilalti frati pot depune marturie despre primirea banilor de catre tatal lor in scopul achizitionarii terenului pentru construirea casei de fiul care a dat banii. Probele se pot face cu inscrisuri (documente, chitane, etc.) si prin audierea martorilor.
Nu stiu cum este inregistrata casa la primarie insa impozitul l-a platit unchiul meu, este cu toate platile la zi.

Stiu ca pe terenul arabil de la camp (situat in afara satului) varul care si-a facut abuziv casa langa unchiul in cauza, a semanat porumb, s-a folosit de el an de an insa nu a platit nici un impozit, trebuie achitat impozitul pe cativa ani, asemenea si la casa bunicilor.

"3 luni de la data cunoasterii faptuitorului" mama nu a fost fizic acolo de 3 ani insa situatia o cunoastem telefonic din multe surse, unchiul a fost acolo si ne-a sunat, a pus alte lacate pe usi acum 2 saptamani in urma insa imediat copii oii negre s-au dus si le-au spart, sunt pusi pe facut rau. Oare acele 3 luni de la data cunoasterii faptuitorului s-ar putea calcula din clipa in care mama se duce acolo si constata distrugerile si furtul in ciuda faptului ca a aflat de ele la telefon mai inainte, si in ciuda faptului ca fratele de acolo stie si nu a depus plangere?
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
eugen1985, utilizator
Trebuie stabilit in primul rand statutul juridic al casei construite de catre unchi, el a platit impozitul dar pentru ce, pentru casa construita sau pentru casa parintilor?
Adica trebuie aflat daca are ROL deschis la primarie pentru a plati impozitul pe casa.

In privinta distrugerilor si disparitiei lucrurilor mama ar putea merge si constata distrugerile si apoi depune plangere. Insa plangerea trebuie sustinuta cu dovezi, sa existe un "inventar" al bunurilor distruse sau furate altfel cei care au furat si distrus pot spune ca nu au existat.
Este dificil de demonstrat, ce s-a distrus, s-a distrus, ce s-a furat nu veti mai recupera, daune nu veti putea obtine.

Alergand dupa mai multi "iepuri" nu veti prinde niciunul, veti consuma resurse financiare, timp, stres, cu rezultatele imprevizibile.

Mai bine va concentrati eforturile pe dezbaterea mostenirii si recuperarea terenului cumparat cu banii tatalui dvs. iar unchiul pe uzucapiune.

Alte discuții în legătură

Coproprietar necunoscut simon1991 simon1991 Buna ziua se da urmatoarea situatie. am mostenit de la unchiul meu o casa si un teren. Succesiunea nu a fost facuta si casa/terenul nu erau pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj succesiune dupa bunici 2014Elena 2014Elena A murit bunicul meu, dupa cativa ani a murit si bunica in acelasi an cu tatal meu Fratii tatalui meu au facut succesiunea fara tatal meu, au falsificat anexa 1 ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirilor se face in ordinea deschiderii lor? cleopatramao cleopatramao Buna seara. Bunica a decedat in 1995. Dupa ea au decedat si cei trei fii. Toti fiii au cate doi copii. Verii mei au dezbatut succesiunile unchilor mei ... (vezi toată discuția)