Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in situatia urmatoare:
Mostenirea in cauza este fosta proprietate a bunicilor mei care nu mai traiesc. Acestia au 6 copii, din care unul este oaia neagra. Aceasta oaie neagra este femeie, s-a casatorit cu un barbat betiv si a facut multi copii, in plus si ea are un caracter foarte josnic...
In timp ce bunicii mei traiau au hotarat amandoi sa dea o parte din pamant (loc de casa si gradina) unui unchi al meu. Acesta si-a facut acum 20 de ani casa acolo, s-a gospodarit, numai ca fiind acele timpuri lucrurile s-au facut fara acte, cu acordul verbal al bunicilor. Ceilalti frati exceptand oaia neagra, respectam si acceptam cuvintele bunicilor mei (eu fiind fiul uneia dintre fetele bunicilor) si nu avem nici o pretentie asupra bunurilor unchiului, consideram ca este partea lui de mostenire si nu avem noi ce sa cautam in casa omului unde a muncit singur o viata si si-a facut un rost. Cand bunicii mei traiau, au mai cumparat cu act de mana si semnatura inca un loc de casa si gradina lipit de cel unde si-a facut unchiul mentionat mai sus casa, pentru ca aveau de gand sa isi faca si ei casa acolo dar nu s-a mai realizat. Banii cu care s-a cumparat acest loc de casa au fost imprumutati de la tatal meu (ginerele lui) si nu au mai fost returnati, nu exista acte ale imprumutului, totul s-a facut verbal, in familie se stie situatia. Acum pentru ca oaia neagra a luat un betiv cu care nu a facut decat copii, normal ca lua si bataie de la acesta, a avut o viata pe masura, se intelege ce situatie a fost. Dupa ce au murit bunicii mei, fratii nu s-au indurat sa o mai lase pe oaia neagra sa sufere si i-au permis sa se mute cu o parte din copii in casa bunicilor sa traiasca linistita. Acum incep problemele:
Oaia neagra a distrus casa bunicilor, in timp de cativa ani cat a stat acolo (pot fi si 10 ani) a vandut tot ce s-a putut vinde, spre exemplu bunicul pana sa moara a facut un cuptor cu soba de caramida noua iar ea l-a distrus si a vandut caramida pe o sticla de tuica (genul ala de om este....) a vandut toate uneltele bunicului la fier vechi tot pentru bautura, casa s-a degradat foarte tare, "sta sa pice", acum 3 ani a plecat cu mare scandal de acolo, a sfaramat sobele din casa, au spart geamurile, usile, au furat gardurile, au lasat foarte mult gunoi, vorbesc de macar 2 remorci, practic dintr-o casa batraneasca locuibila pe care a luat-o in primire cu beciul plin de mancare, depozitul cu porumb plin, lemne pentru foc cumparate, si tot ce era necesar traiului, nu au mai ramas decat gunoi, niste pereti sfaramati si cuibaruri de soareci si sobolani, nu mai se poate locuii acolo, este periculos si infect.
Nimeni nu s-a asteptat ca aceasta persoana impreuna cu ai ei copii sa faca asa ceva, tuturor ne-a fost mila de ea si copii ei.
Intre timp cat a stat in casa bunicilor unul dintre copii ei (var al meu) a crescut si s-a insurat si si-a facut casa fix pe locul de casa vecin cu casa unchiului, cumparat de bunicul meu cu banii luati de la tata. Noi nici nu am stiut asta, este o constructie recenta (5 ani) fara acte, fara acordul nimanui, cu "de la sine putere si stapanire". In plus au atentat sa ii ia si gradina unchiului meu care are casa acolo inca de cand traiau bunicii, a fost mare scandal...
Oaia neagra si cu ai ei copii au doar drepturi fara obligatii si considera ca li se cuvine tot ce vor. Ce se naste din pisica soareci mananca...
Bineinteles ca exista foarte multa tensiune intre oaia neagra si restul familiei pentru raul facut, pentru ca au ras de bunicul meu si de munca lui...
Ce as vrea sa stiu:
- cum se poate proceda pentru ca unchiul meu sa isi faca acte pe casa? Avand in vedere faptul ca o parte dintre frati locuiesc in alte zone din tara la mare distanta se poate merge la acestia si impreuna sa se dea o declaratie la notar prin care sa se recunoasca dreptul la casa a unchiului in cauza, sa se autentifice in scris dorinta bunicilor ca fiul lor sa locuiasca acolo, si sa se renunte la orice pretentie vizand casa si gradina lui? Daca se poate ce trebuie sa contina acesta declaratie? cum trebuie facuta? Oaia neagra nu va face asta insa restul suntem majoritari plus ca noi consideram cuvantul si dorinta bunicilor lege.
- se poate cumva demonstra faptul ca acel pamant unde si-a facut varul meu casa apartine tatalui meu avand in vedere ca a fost cumparat cu o hartie de mana care este la mine (intelegere intre bunicul si fosta proprietara), si cu un imprumut al bunicului la tata care nu a fost returnat niciodata. Consider ca in realitate acel pamant apartine aceluia a carui bani au fost dati pentru a se cumpara.
- ce facem cu aceasta constructie a varului pe acel pamant?
- cum trebuie sa procedez vizavi de furturile si distrugerea casei bunicilo de catre oaia neagra si copii ei? poate "plati" pentru raul facut ? daca da cate variante de actiune exista?
- costa mult actele pentru a dezbate mostenirea avand in vedere ca sunt mai mult de 10 ani de cand au murit bunicii?
Multumesc frumos si am mare nevoie de ajutor mai ales ca am ajuns sa fim amenintati cu moartea daca ne ducem acolo.