Tatal meu lucra la o firma de termopane iar in urma unui montaj la o cladire noua a cazut de pe o schela. Mentionez ca din ce am inteles firma lui a vorbit cu cei care detineau schela sa o lase montata sa poata monta si ei un perete de sticla. Colegii lui au mers jos sa taie niste profile iar el a ramas sus sa pregateasca locul.La un moment dat a cazut. Nu a vazut nimeni cum s-a petrecut accidentul. A ajuns la spital a fost transferat cu elicopterul dar din pacate dupa 7 zile a decedat :(. Mentionez ca nu avea casca nu era legat cu centura de siguranta nu avea papuci. Din ce spuneau colegii cand au venit cei de la ITM s-ar fi spus ca nici schela nu este montat cum trebuie. Eu am vorbit cu patronul sau si l-am rugat sa incheim un act prin notariat prin care sa ma ajute cu o suma de bani lunar sau odata la ceva timp pentru a ramane pentru ingrijirea mamai care este si ea foarte bolnava si are nevoie in permanenta de cineva dar el a spus ca nu ar putea face acest lucru pentru ca se incrimineaza el pe el si mi-a zis ca imi poate da asa o suma de bani dar eu nu am certitudinea ca in cel mai scurt timp m-ar mai ajuta. Colegii lui au fost chemati sa dea declaratii dar de cand s-a petrecut accidentul (16.05.2017) noi cei din familie nu am fost contactati de catre nimeni in legatura cu ancheta. Am discutat cu un avocat si i-am povesit ce stiam si i-am spus ca nu intentionez sa il bag in puscarie pe patron nici sa cer zeci de mii de euro despagubiri ci doar bani pentru ingrijirea mamei pentru ca el era singura sursa de venit mai consistenta. El a spus ca va inainta o pnagere catre procuror precum ca nu am fost contactati asa sa exprimat. Ce sfaturi imi puteti oferi sau ce as putea sa fac in continuare. Va multumesc
Nu aveau de ce sa va contacteze, probabil cerceatrea nu este finalizata inca. In mod normal ITM-ul este obligat sa finalizeze procesul verbal de cerceare in 15 zile lucratoare dupa care mai au la dispozitie 5 zuile lucratoare pentru finalizarea dosarului cu toate anexele prevazute de lege. Apoi dosarul este trimis la Inspectia Muncii pentru avizare. Daca totul decurge normal; cam in 10-15 zile (analiza +drum dus intors) dosarul este analizat si avizat de unde este trimis inapoi la ITM-ul care l-a intocmit. Exista posibilitatea ca Inspectia Muncii sa nu avizeze dosarul si in acest caz este trimis inapoi pentru refacere (inca aproximativ 15 zile drumurile dus intors cu posta militara si cele 5 zile acordate pentru refacere). Abia dupa ce se avizeaza dosarul ITM-ul are obligatia sa va inainteze un exemplar din procesul verbal de cercetare. In mod normal intrati in posesia procesului verbal de cercetare cam dupa aproximativ 2 doua luni de zile de la producerea evenimentului.
Procesul verbal de cercetare poate fi contestat in termen de 30 de zile de la primire.
Dupa ce intrati in posesia procesului verbal de cercetare puteti solicita de la asigurator (Casa Judeteana de Pensii) o despagubire echivalenta cu patru salarii medii pe economie (in jur de 10.000 lei). Din cate stiu daca mama nu are nici o sursa de venit poate primi tot de la Casa Judeteana de Pensii un ajutor pe o perioada de 6 luni.
Din experienta va pot spune ca veti putea obtine despagubiri de la angajator numai daca in urma cercetarii se va constata ca este vina exclusiva a acestuia in producerea evenimentului si numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive.
Egreu de crezut ca angajatorul nu va dovedi ca l-a dotat cu casca de protectie si centura de siguranta pentru lucrul la inaltime si nu va demonstra ca a fost instruit sa le utilizeze transferand astfel o parte din vina asupra accidentatului.
Pe perioada cercetarii va puteti informa la ITM
ART. 176 din NM de aplicare a Leg 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Victimele sau familia victimelor unui eveniment urmat de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces au dreptul să sesizeze sau să se informeze la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia a avut loc accidentul.
(...)
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1), inspectoratul teritorial de muncă va răspunde sesizărilor conform prevederilor legale sau va elibera, la cerere, o copie a procesului-verbal de cercetare a evenimentului.
Ok. Din experienta dumneavoastra cu ce pas m-ati sfatuii sa incep sau mai bine zis unde sa merg prima data cu cine sa vorbesc. Oricum fiind si persoana civila nici nu am acces la multe documente si multe altele. Multumesc!
Trebuie sa asteptati pana intrati in posesia PV de cercetare a evenimentului de catre ITM, apoi puteti incepe o procedura judecatoareasca.
Fiind vorba de un AM cu deces, in paralel cu cercetarea ITM se desfasoara si cercetarea politiei/ parchetului. Se asteapta de acestia finalizarea dosarului de catre ITM pentru declansare, dupa caz, a cercetarii penale.
Va puteti interesa daca in contractul colectiv de munca intocmit la nivelul firmei sunt prevazute ajutoare materiale si/ sau banesti pentru victimele accidentelor de munca. (alte ajutoare decat cele mentionate in mesajul colegului).
Firmele de ctii., inclusiv cele de termopane, incheie de cele mai multe ori, asigurari pentru accidente, nominale sau pentru un numar de ... lucratori cu firme de asigurari. In cazul producerii unui eveniment, firma incaseaza asigurarea si nu intotdeauna aceasta ajunge la urmasii victimelor cum ar fi normal.
Accident de munca
sinteanoana
Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)